Diferència entre les revisions de "Mbabane"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'contengut' a 'contingut')
m
Llínea 4: Llínea 4:
 
Està situada a 23 [[quilómetro]]s al sur de la frontera de [[Oshoek]] en [[Suràfrica]], al noroest del país. Està localisada en les [[Montanyes Mdimba]] a vores del [[riu Mbabane]] a uns 1.200 [[metro|metros]] d'altitut.
 
Està situada a 23 [[quilómetro]]s al sur de la frontera de [[Oshoek]] en [[Suràfrica]], al noroest del país. Està localisada en les [[Montanyes Mdimba]] a vores del [[riu Mbabane]] a uns 1.200 [[metro|metros]] d'altitut.
  
Creixqué en el [[sigle XIX]] al voltant de la residència del rei [[Mbandzeni de Suazinlàndia|Mbandzeni]] (besyayo de l'actual rei) i se desenrollà com capital administrativa durant la dependència [[Regne Unit|britànica]] entre [[1903]] i [[1968]] despuix de que se traslladara la capital administrativa des de [[Manzini]]. Mbabane fon fins el moment de l'independència de Suazinlàndia del [[Regne Unit]] en l'any [[1968]] la capital de l'antic distrit homònim.
+
Creixqué en el [[sigle XIX]] al voltant de la residència del rei [[Mbandzeni de Suazinlàndia|Mbandzeni]] (besyayo de l'actual rei) i se desenrollà com capital administrativa durant la dependència [[Regne Unit|britànica]] entre els anys [[1903]] i [[1968]] despuix de que se traslladara la capital administrativa des de [[Manzini]]. Mbabane fon fins el moment de l'independència de Suazinlàndia del [[Regne Unit]] en l'any [[1968]] la capital de l'antic distrit homònim.
  
Actualment, és el centre administratiu i comercial de tota la regió. Existixen mines de mineral de [[ferro]] i [[estany]] en la zona. En [[1964]] s'inaugurà una llinia de ferrocarril en [[Mozambique]] en l'objectiu de poder exportar el mineral de ferro que se produix. Esta producció ha cessat pràcticament des de finals del la [[Anys 1970|década de 1970]].
+
Actualment, és el centre administratiu i comercial de tota la regió. Existixen mines de mineral de [[ferro]] i [[estany]] en la zona. En l'any [[1964]] s'inaugurà una llinia de ferrocarril en [[Mozambique]] en l'objectiu de poder exportar el mineral de ferro que se produix. Esta producció ha cessat pràcticament des de finals del la [[Anys 1970|década de 1970]].
  
 
Mbabane es la sèu de l'[[Universitat Waterford-KaMhlaba]] integrada en la ret [[Coleges del Mon Unit|United World College]] d'[[Àfrica del Sur]].
 
Mbabane es la sèu de l'[[Universitat Waterford-KaMhlaba]] integrada en la ret [[Coleges del Mon Unit|United World College]] d'[[Àfrica del Sur]].

Revisió de 00:08 1 dec 2019

Mbabane

Mbabane és la capital administrativa de Suazinlàndia i del distrit de Hhohho. Està situada al nort del país i és la segona ciutat més gran de Suazinlàndia en una població de 61.794 habitants (estimada en l'any 2010).[1]

Està situada a 23 quilómetros al sur de la frontera de Oshoek en Suràfrica, al noroest del país. Està localisada en les Montanyes Mdimba a vores del riu Mbabane a uns 1.200 metros d'altitut.

Creixqué en el sigle XIX al voltant de la residència del rei Mbandzeni (besyayo de l'actual rei) i se desenrollà com capital administrativa durant la dependència britànica entre els anys 1903 i 1968 despuix de que se traslladara la capital administrativa des de Manzini. Mbabane fon fins el moment de l'independència de Suazinlàndia del Regne Unit en l'any 1968 la capital de l'antic distrit homònim.

Actualment, és el centre administratiu i comercial de tota la regió. Existixen mines de mineral de ferro i estany en la zona. En l'any 1964 s'inaugurà una llinia de ferrocarril en Mozambique en l'objectiu de poder exportar el mineral de ferro que se produix. Esta producció ha cessat pràcticament des de finals del la década de 1970.

Mbabane es la sèu de l'Universitat Waterford-KaMhlaba integrada en la ret United World College d'Àfrica del Sur.

A pesar de que la llengua principal és el suazi, l'us del anglés és comú per als negocis i els tràmits administratius. La ciutat i el país prosperen gràcies al turisme i a l'exportació de sucre.

Referències

Enllaços externs