Diferència entre les revisions de "Catí"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 23: Llínea 23:
  
 
El terme municipal de Catí llimita en les següents localitats: [[Ares del Maestrat]], [[Morella]], [[Chert]], [[Tírig]], [[Salzedella]], [[Sant Mateu]] i [[Albocàsser]] totes elles de la [[província de Castelló]].
 
El terme municipal de Catí llimita en les següents localitats: [[Ares del Maestrat]], [[Morella]], [[Chert]], [[Tírig]], [[Salzedella]], [[Sant Mateu]] i [[Albocàsser]] totes elles de la [[província de Castelló]].
 +
 +
== Història ==
 +
 +
El 25 de giner de [[1239]] Catí va ser donat a poblar per [[Blasco de Alagón]], a Ramón de Bocona (futur poblador d'[[Onda]]), i a quaranta hòmens més, (fet que va ser confirmat pel rei [[Jaume I]], en [[1243]]). Pels noms d'aquells primers veïns se supon que procedien de les terres de [[Lleida]]. La fidelitat era la seua principal virtut, que es reconeix en concedir a Catí un escut d'armes la figura principal de les quals és un gos errant, símbol de la fidelitat activa.
 +
 +
Catí ha participat en quants fets històrics ha pres partit la ciutat de Morella. Aixina, hòmens de Catí prenen part en la conquista de Mers-el-Kebir, Orà i Bugia, en la Nau del [[Bale]] de Morella. Això a pesar de que la vila de Catí, junt als demés llogarets, va començar en [[1292]] un pleit contra Morella, que no va concloure fins que en [[1691]] els va ser concedida l'independència.
  
  

Revisió de 12:24 22 jun 2017

Catí és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Situat en la província de Castelló, en la comarca de L'Alt Maestrat.

Geografia

El municipi de Catí està situat a 661 metros d'altura sobre el nivell de la mar, a la mitat d'una vall àmplia que es diu "el corredor de Catí", en la comarca d'Alt Maestrat, geogràficament al llímit entre els Ports de Morella, comarca a la que va pertànyer històricament, i el Baix Maestrat, al centre de la zona montanyosa que unix els Ports de Morella en les serres del Maestrat (serra de la Vallivana, el tossal de la Nevera i de la Barbuda).

Barris i pedanies

En el terme municipal de Catí se troben també els següents núcleus de població:

  • L'Avellà.
  • Hostal del Mestre.
  • Mas Costereta.
  • Mas d'En Ramón.
  • Mas d'Evaristo.
  • Mas de Gatella.
  • Mas de Jaume Vicent.
  • Mas de Roblasco.
  • Mas de Segarra de Dalt.
  • Mas Font Nova.

Poblacions limítrofs

El terme municipal de Catí llimita en les següents localitats: Ares del Maestrat, Morella, Chert, Tírig, Salzedella, Sant Mateu i Albocàsser totes elles de la província de Castelló.

Història

El 25 de giner de 1239 Catí va ser donat a poblar per Blasco de Alagón, a Ramón de Bocona (futur poblador d'Onda), i a quaranta hòmens més, (fet que va ser confirmat pel rei Jaume I, en 1243). Pels noms d'aquells primers veïns se supon que procedien de les terres de Lleida. La fidelitat era la seua principal virtut, que es reconeix en concedir a Catí un escut d'armes la figura principal de les quals és un gos errant, símbol de la fidelitat activa.

Catí ha participat en quants fets històrics ha pres partit la ciutat de Morella. Aixina, hòmens de Catí prenen part en la conquista de Mers-el-Kebir, Orà i Bugia, en la Nau del Bale de Morella. Això a pesar de que la vila de Catí, junt als demés llogarets, va començar en 1292 un pleit contra Morella, que no va concloure fins que en 1691 els va ser concedida l'independència.



Municipis de l'Alt Maestrat
Albocàsser    Ares del Maestrat    Atzeneta del Maestrat    Benafigos    Benassal    Catí    Culla    Sarratella    Tírig    La Torre d'En Basora    Vilar de Canes    Vistabella del Maestrat