Diferència entre les revisions de "Enric Navarro i Borràs"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 3 edicions intermiges d'un usuari)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Enric Navarro i Borràs''' ([[Valéncia]], [[7 de giner]] de [[1891]] - [[24 de novembre]] de [[1943]]) fon un escritor i polític [[Valencians|valencià]]. Com a escritor conreà la novela, la poesia i el teatre.  
+
'''Enric Navarro i Borràs''' ([[Valéncia]], [[7 de giner]] de [[1891]] - [[24 de novembre]] de [[1943]]) fon un escritor i polític [[Valencians|valencià]]. Com a escritor conreà la [[novela]], la [[poesia]] i el [[teatre]].  
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Dirigí durant la seua primera época la revista ''[[Taula de Lletres Valencianes]]'' i també durant un temps la revista ''La República de les Lletres''. I fon un dels impulsors d'una pàgina quinzenal en valencià titulada ''[[País Valencià]]'', del periòdic ''[[Levante-EMV|El Mercantil Valenciano]]'' que fon publicada entre decembre de [[1935]] i juliol de [[1936]].
+
Dirigí durant la seua primera época la revista ''[[Taula de Lletres Valencianes]]'' i també durant un temps la revista ''La República de les Lletres''. I fon un dels impulsors d'una pàgina quinzenal en [[valencià]] titulada ''[[País Valencià]]'', del periòdic ''[[Levante-EMV|El Mercantil Valenciano]]'' que fon publicada entre [[decembre]] de [[1935]] i [[juliol]] de [[1936]].
  
En quan al seu estil es va alinear en els innovadors, [[Maximilià Thous i Llorens]] i [[Carles Salvador]], front als classicistes [[Eduart Martínez i Ferrando]], [[Miquel Duran i Tortajada|Miquel Duran]] o el seu germà [[Enric Duran]], encara que ideològicament eren molt propencs.  
+
En quan al seu estil es va alinear en els innovadors, [[Maximilià Thous i Llorens]] i [[Carles Salvador]], front als classicistes [[Eduart Martínez i Ferrando]], [[Miquel Duran i Tortajada|Miquel Duran]] o el seu germà [[Enric Duran i Tortajada|Enric Duran]], encara que ideològicament eren molt propencs.  
  
Despuix d'haver publicat, en calitat de director de ''Taula de Lletres Valencianes'' el "Manifest Groc", es mantingué al marge de la polèmica de vanguarda valenciana fins les declaracions finals de la clausura de l'antologia poètica de [[1930]].
+
Despuix d'haver publicat, en calitat de director de ''Taula de Lletres Valencianes'' el "Manifest Groc", es mantingué al marge de la polèmica de vanguarda valenciana fins les declaracions finals de la clausura de l'antologia poètica de l'any [[1930]].
  
 
Fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques del 32, conegudes com a [[Normes de Castelló]]. Formà part de la delegació del ''País Valencià'' (sic) en el II Congrés Internacional d'Intelectuals Antifeixistes, celebrat en la ciutat de Valéncia, en juliol de l'any [[1937]], junt a [[Carles Salvador]], [[Adolf Pizcueta]], [[Bernat Artola]] i [[Ricard Blasco]]. entre atres.
 
Fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques del 32, conegudes com a [[Normes de Castelló]]. Formà part de la delegació del ''País Valencià'' (sic) en el II Congrés Internacional d'Intelectuals Antifeixistes, celebrat en la ciutat de Valéncia, en juliol de l'any [[1937]], junt a [[Carles Salvador]], [[Adolf Pizcueta]], [[Bernat Artola]] i [[Ricard Blasco]]. entre atres.
Llínea 42: Llínea 42:
  
 
* Enric Navarro i Borràs per Pilar Navarro i Borràs - Memòria valencianista.
 
* Enric Navarro i Borràs per Pilar Navarro i Borràs - Memòria valencianista.
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors valencians]]
 +
[[Categoria:Poetes]]
 +
[[Categoria:Teatre]]
 +
[[Categoria:Polítics]]
 +
[[Categoria:Polítics valencians]]
 +
[[Categoria:Sigle XX]]

Última revisió del 18:31 22 maig 2024

Enric Navarro i Borràs (Valéncia, 7 de giner de 1891 - † 24 de novembre de 1943) fon un escritor i polític valencià. Com a escritor conreà la novela, la poesia i el teatre.

Biografia[editar | editar còdic]

Dirigí durant la seua primera época la revista Taula de Lletres Valencianes i també durant un temps la revista La República de les Lletres. I fon un dels impulsors d'una pàgina quinzenal en valencià titulada País Valencià, del periòdic El Mercantil Valenciano que fon publicada entre decembre de 1935 i juliol de 1936.

En quan al seu estil es va alinear en els innovadors, Maximilià Thous i Llorens i Carles Salvador, front als classicistes Eduart Martínez i Ferrando, Miquel Duran o el seu germà Enric Duran, encara que ideològicament eren molt propencs.

Despuix d'haver publicat, en calitat de director de Taula de Lletres Valencianes el "Manifest Groc", es mantingué al marge de la polèmica de vanguarda valenciana fins les declaracions finals de la clausura de l'antologia poètica de l'any 1930.

Fon un dels signataris de les Bases ortogràfiques del 32, conegudes com a Normes de Castelló. Formà part de la delegació del País Valencià (sic) en el II Congrés Internacional d'Intelectuals Antifeixistes, celebrat en la ciutat de Valéncia, en juliol de l'any 1937, junt a Carles Salvador, Adolf Pizcueta, Bernat Artola i Ricard Blasco. entre atres.

En quant a la seua activitat política, pertanygué a la Joventut Valencianista (1915) i, posteriorment, fon membre de l'Agrupació Valencianista Republicana (1934), defenent al sector que mantenia la colaboració en els partits d'esquerres, encara que foren de la resta d'Espanya. També defengué al Front Popular sobre del front nacional, i mantingué un cert enfrontament en els periòdics en el sector més favorable a una entesa global del valencianisme, a on trobem a Adolf Pizcueta.

Al crear-se Proa, Consell de Cultura i Relacions Valencianes, en l'abril de 1935, formà part del consell directiu de l'entitat, com a gerent. L'entitat contà en el soport inicial de l'Agrupació Valencianista Republicana i posteriorment del Partit Valencianista d'Esquerra.

Obra[editar | editar còdic]

Poesia[editar | editar còdic]

  • El caminant enamorat (1920)
  • El vol en arc (1935).

Teatre[editar | editar còdic]

  • Bon panyo, De qui serà la punta?
  • Fam de nòvio
  • Madrastra
  • El canviar de geni (1921)
  • És de vostè eixe gosset? (1921)
  • La ratlla negra (1925)
  • El Tio Soca va a festes (1925)
  • La mala senda (1926)
  • Gallardia de dona (1927)
  • La veu de l'amor (1927)

Premis i guardons[editar | editar còdic]

Enric Navarro i Borràs obtingué diversos premis en els Jocs Florals de Valéncia per la seua obra.

Referències[editar | editar còdic]

  • Enric Navarro i Borràs per Pilar Navarro i Borràs - Memòria valencianista.