Diferència entre les revisions de "Tòkio"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'https://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta/' a '{{DGLV| }}')
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Tokyo Montage 2015.jpg|250px|thumb|right|Tòkio]]
 
[[Image:Tokyo Montage 2015.jpg|250px|thumb|right|Tòkio]]
'''Tòkio'''<ref>{{DGLV| }}tokiota</ref> és la capital de [[Japó]] i la ciutat més poblada del [[món]]. La ciutat està situada en l'illa de [[Honshū]] a la vora de l'[[Oceà Pacífic]].
+
'''Tòkio''' <ref>{{DGLV|Tokiota}}</ref> és la capital de [[Japó]] i la ciutat més poblada del [[món]]. La ciutat està situada en l'illa de [[Honshū]] a la vora de l'[[Oceà Pacífic]].
  
 
== Història ==
 
== Història ==
La baïa de Tòkio sempre ha tengut diferents poblacions pero la fundació de la ciutat es considera en [[1457]] quan es construí el castell d'[[Edo]]. En [[1590]] el [[Shogunato Tokugawua]] establí en [[Edo]] la capital del [[Japó]]. La noblea i l'emperador seguiren en [[Kioto]], que continuà sent capital protocolària. En els sigles posteriors Edo patí molts desastres com erupcions volcàniques, incendis, inundacions, i terremots.
+
La baïa de Tòkio sempre ha tengut diferents poblacions pero la fundació de la ciutat es considera en [[1457]] quan es construí el castell d'[[Edo]]. En [[1590]] el [[Shogunat Tokugawa]] establí en [[Edo]] la capital del [[Japó]]. La noblea i l'emperador seguiren en [[Kioto]], que continuà sent capital protocolària. En els sigles posteriors Edo patí molts desastres com erupcions volcàniques, incendis, inundacions, i terremots.
  
A finals de l'any [[1868]] en el final del [[Shogunato Tokugawua]] i l'inici de la [[restauració Meiji]], l'emperador es mudà al castell d'Edo convertint-lo en un gran palau imperial. També li canvià el nom a Tòkio "la capital de l'est". En [[1871]] s'aboliren els feus i es creà la prefactura de Tòkio que s'estengué als 23 barris que hui ocupa. De [[1872]] a [[1927]] es construí el [[ferrocarril]], el [[tren]] i el [[metro (transport)|metro]] de la ciutat.  
+
A finals de l'any [[1868]] en el final del [[Shogunat Tokugawa]] i l'inici de la [[restauració Meiji]], l'emperador es mudà al castell d'Edo convertint-lo en un gran palau imperial. També li canvià el nom a Tòkio "la capital de l'est". En [[1871]] s'aboliren els feus i es creà la prefectura de Tòkio que s'estengué als 23 barris que hui ocupa. De [[1872]] a [[1927]] es construí el [[ferrocarril]], el [[tren]] i el [[metro (transport)|metro]] de la ciutat.  
  
En l'any [[1923]] es produí el [[Gran terremot de Kantō]] encara aixina la ciutat continuà creixent fins a la [[Segona Guerra Mundial]]. Durant esta, la ciutat fon molt bombardejada reduint-se la seua població a la mitat en [[1945]]. En est any la ciutat fon ocupada per les forces aliades. Durant la segon mitat del [[sigle XX]] [[Estats Units]], la convertí en un centre llogistic que encara contínua en l'actualitat. Durant esta mitat Tòkio es reconstruí i es transformà fins a convertir-se en la segona economia mundial. També es produí una arrivada masiva de gent a Tòkio per lo que la ciutat creixqué fins a convertir-se en la ciutat més poblada del [[món]].
+
En l'any [[1923]] es produí el [[Gran terremot de Kantō]] encara aixina la ciutat continuà creixent fins a la [[Segona Guerra Mundial]]. Durant esta, la ciutat fon molt bombardejada reduint-se la seua població a la mitat en [[1945]]. En est any la ciutat fon ocupada per les forces aliades. Durant la segona mitat del [[sigle XX]] [[Estats Units]] la convertí en un centre llogístic que encara contínua en l'actualitat. Durant esta mitat Tòkio es reconstruí i es transformà fins a convertir-se en la segona economia mundial. També es produí una arribada massiva de gent a Tòkio per lo que la ciutat creixqué fins a convertir-se en la ciutat més poblada del [[món]].
  
 
==Referències==
 
==Referències==
{{ref}}
+
{{reflist}}
  
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{commonscat|Tokyo}}
 +
{{DGLV|Tokiota}}
 +
 +
{{Capitals d'Àsia}}
 
[[Categoria:Capitals d'Àsia]]
 
[[Categoria:Capitals d'Àsia]]
 
[[Categoria:Japó]]
 
[[Categoria:Japó]]

Última revisió del 18:25 29 març 2023

Tòkio

Tòkio [1] és la capital de Japó i la ciutat més poblada del món. La ciutat està situada en l'illa de Honshū a la vora de l'Oceà Pacífic.

Història[editar | editar còdic]

La baïa de Tòkio sempre ha tengut diferents poblacions pero la fundació de la ciutat es considera en 1457 quan es construí el castell d'Edo. En 1590 el Shogunat Tokugawa establí en Edo la capital del Japó. La noblea i l'emperador seguiren en Kioto, que continuà sent capital protocolària. En els sigles posteriors Edo patí molts desastres com erupcions volcàniques, incendis, inundacions, i terremots.

A finals de l'any 1868 en el final del Shogunat Tokugawa i l'inici de la restauració Meiji, l'emperador es mudà al castell d'Edo convertint-lo en un gran palau imperial. També li canvià el nom a Tòkio "la capital de l'est". En 1871 s'aboliren els feus i es creà la prefectura de Tòkio que s'estengué als 23 barris que hui ocupa. De 1872 a 1927 es construí el ferrocarril, el tren i el metro de la ciutat.

En l'any 1923 es produí el Gran terremot de Kantō encara aixina la ciutat continuà creixent fins a la Segona Guerra Mundial. Durant esta, la ciutat fon molt bombardejada reduint-se la seua població a la mitat en 1945. En est any la ciutat fon ocupada per les forces aliades. Durant la segona mitat del sigle XX Estats Units la convertí en un centre llogístic que encara contínua en l'actualitat. Durant esta mitat Tòkio es reconstruí i es transformà fins a convertir-se en la segona economia mundial. També es produí una arribada massiva de gent a Tòkio per lo que la ciutat creixqué fins a convertir-se en la ciutat més poblada del món.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àsia
Americas (orthographic projection).svg
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane