Diferència entre les revisions de "Lluís Galiana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 14: Llínea 14:
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Fra Lluís Galiana naixqué el [[8 de juny]] de l'any 1740, fill d'un ilustre mege del moment. Als 16 anys va ingressar en l'Orde dels Predicadors en el convent de Sant Joan i de Sant Vicent d'Ontinyent, encara que també va estudiar en el de [[Valéncia]]. Els seus superiors el varen enviar a estudiar Filosofia i Teologia al colege patriarcal d'[[Oriola]], en el que va destacar tant per les seues virtuts com per les seues qualitats intelectuals. Va viure en temps prerromàntics: hòmens amants de les arts i de les lletres.
+
Fra Lluís Galiana naixqué el [[8 de juny]] de l'any 1740 en la població valenciana d'Ontinyent, fill d'un ilustre mege del moment. Als 16 anys va ingressar en l'Orde dels Predicadors en el convent de Sant Joan i de Sant Vicent d'Ontinyent, encara que també va estudiar en el de [[Valéncia]]. Els seus superiors el varen enviar a estudiar Filosofia i Teologia al colege patriarcal d'[[Oriola]], en el que va destacar tant per les seues virtuts com per les seues qualitats intelectuals. Va viure en temps prerromàntics: hòmens amants de les arts i de les lletres.
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
Llínea 33: Llínea 33:
  
 
{{Cita|''Ell sentia, en lo més íntim del seu cor, la decadència de la seua llengua valenciana; per això parlava de 'la gran necessitat que hi ha de conservar l'idioma propi d'este Regne'''.|''Rondalla de rondalles'' de Fra Lluís Galiana. Citat en ''[[El Crit de la llengua]]'' de [[Josep Alminyana i Vallés]] (Valéncia, 2006)}}
 
{{Cita|''Ell sentia, en lo més íntim del seu cor, la decadència de la seua llengua valenciana; per això parlava de 'la gran necessitat que hi ha de conservar l'idioma propi d'este Regne'''.|''Rondalla de rondalles'' de Fra Lluís Galiana. Citat en ''[[El Crit de la llengua]]'' de [[Josep Alminyana i Vallés]] (Valéncia, 2006)}}
 +
 +
== Referències ==
 +
* Lluís Galiana; Vicente Castañeda y Alcover (1920). «Recopilación de refranes valencianos hecha por el p. Luis Galiana, dominico». Real Academia de la Historia
 +
* [https://culturavalencianasite.wordpress.com/2017/02/20/fray-luis-galiana-la-lengua-valenciana-es-breve-agraciada-perfecta-y-primorosa/ Lluís Galiana i Cervera. Cultura valenciana]
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
* [https://dbe.rah.es/biografias/34891/luis-galiana-y-cervera Lluís Galiana i Cervera. Real Academia de la Historia]
 +
* [https://data.cervantesvirtual.com/person/67118 Lluís Galiana i Cervera. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Lluís Galiana i Cervera}}
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Luis_Galiana_y_Cervera Lluís Galiana en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Luis_Galiana_y_Cervera Lluís Galiana en Wikipedia]
Llínea 45: Llínea 54:
 
[[Categoria:Filòlecs]]
 
[[Categoria:Filòlecs]]
 
[[Categoria:Filòlecs valencians]]
 
[[Categoria:Filòlecs valencians]]
 +
[[Categoria:Teòlecs]]
 +
[[Categoria:Religiosos]]
 +
[[Categoria:Religiosos valencians]]
 
[[Categoria:Sigle XVIII]]
 
[[Categoria:Sigle XVIII]]

Última revisió del 15:46 19 oct 2024

Lluís Galiana i Cervera
Lluís Galiana i Cervera a Muro.jpg
Mural dedicat a Lluís Galiana en la població de Muro
Nacionalitat: Valenciana
Ocupació: Religiós, filòlec i escritor.
Naiximent: 1740
Lloc de naiximent: Ontinyent, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1771
Lloc de defunció: Ontinyent, Regne de Valéncia, Espanya

Fra Lluís Galiana i Cervera O.P. (Ontinyent, 1740 - † 1771) fon un escritor dominic valencià, teòlec i sobretot gran filòlec.

Biografia[editar | editar còdic]

Fra Lluís Galiana naixqué el 8 de juny de l'any 1740 en la població valenciana d'Ontinyent, fill d'un ilustre mege del moment. Als 16 anys va ingressar en l'Orde dels Predicadors en el convent de Sant Joan i de Sant Vicent d'Ontinyent, encara que també va estudiar en el de Valéncia. Els seus superiors el varen enviar a estudiar Filosofia i Teologia al colege patriarcal d'Oriola, en el que va destacar tant per les seues virtuts com per les seues qualitats intelectuals. Va viure en temps prerromàntics: hòmens amants de les arts i de les lletres.

Obra[editar | editar còdic]

Mentres es trobava en Ontinyent, feu el pròlec a l'obra de Fray Luis de León La perfecta casada.

A pesar de la seua curta vida, va escriure vàries obres, entre les que hi ha alguna inèdita: un manuscrit conservat en l'Universitat de Valéncia en la firma M-92 que porta per títul Tratatus de inscripcionibus antiquis, duobus tomis comprehensus. Cum variis scholiis, notis et animadvertionibus ad intelligenda multa venerandae Antiquitatis monumenta aptissimis (1758), en la que fa una apassionada defensa de l'antiguetat clàssica i reunix inscripcions antigues de tota Espanya pero sobretot del Regne de Valéncia, ademés de notícies disperses que va trobar de diversos autors com Escolano, Beuter, Morales, Aldetre, etc.

En els seus 31 anys de vida nos ha deixat una bona colecció d'obres. L'obra lliterària de Fra Lluís Galiana, encara que la tuberculosis segara la seua vida en plena joventut, és molt abundant i de gran mèrit, per més que fora criticat per haver escrit la Fábula de fábulas (Faula de faules), i alguns l'acusen de caure en moixada i mal gust, per la seua obra Onologio o historia de los burros (Onologio o història dels rucs).

Pero, indubtablement, la seua obra més coneguda és Rondalla de rondalles, publicada en 1769 en Valéncia i reeditada en vàries ocasions. Carles Ros feu una reeedició de Rondalla de rondalles (Valéncia, 1776).

Va mantindre una abundant correspondència en Gregori Mayans, en qui va intercanviar els seus coneiximents i els seus dubtes filosòfics i llingüístics.

Despuix d'una llarga malaltia, mor als 31 anys en una finca que els seus pares posseïen en Ontinyent.

Cites[editar | editar còdic]

Ell sentia, en lo més íntim del seu cor, la decadència de la seua llengua valenciana; per això parlava de 'la gran necessitat que hi ha de conservar l'idioma propi d'este Regne'.
Rondalla de rondalles de Fra Lluís Galiana. Citat en El Crit de la llengua de Josep Alminyana i Vallés (Valéncia, 2006)

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons