Diferència entre les revisions de "Benialí"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 8: Llínea 8:
  
 
== Historia ==
 
== Historia ==
També ortografiat en documents antics com a ''Benicalill'', ''Benihalill'', ''Benihalil'', ''Benihalí'', ''Bonielill'' o ''Benielí''. Està documentat per primera volta en el cens de l'any 1369. El nom actual prové del [[topònim]] Bani Jalil, pertanyent al d'una família àrab.  
+
També ortografiat en documents antics com a ''Benicalill'', ''Benihalill'', ''Benihalil'', ''Benihalí'', ''Bonielill'' o ''Benielí''. Està documentat per primera volta en el cens de l'any 1369. El nom actual prové del [[topònim]] Bani Jalil, pertanyent al d'una família àrap.  
  
Dos anys després de l'[[expulsió dels moriscs]], el [[10 de juny]] de [[1611]], en la plaça del poble el procurador del [[duc de Gandia]], Mateu de Roda, lliurà davant del notari Pere Chella i en la presència del centenar dels caps de família que venien a repoblar la vall, la [[Carta Pobla]].  
+
Dos anys despuix de l'[[expulsió dels moriscs]], el [[10 de juny]] de [[1611]], en la plaça del poble el procurador del [[duc de Gandia]], Mateu de Roda, lliurà davant del notari Pere Chella i en la presència del centenar dels caps de família que venien a repoblar la vall, la [[Carta Pobla]].  
  
En ella apareixen detallats els noms i llinages de tots els repobladors [[mallorquins]], la major part provinents d'[[Andratx]]. En l'actualitat es conserven alguns dels llinages que portaren aquells nous pobladors, com Alemany, Palmer, Verches (Berger) i Seguí, els quals són els més comuns en la vall actualment.
+
En ella apareixen detallats els noms i llinages de tots els repobladors [[Mallorca|mallorquins]], la major part provinents d'[[Andrach]]. En l'actualitat es conserven alguns dels llinages que portaren aquells nous pobladors, com Alemany, Palmer, Verches (Berger) i Seguí, els quals són els més comuns en la vall actualment.
  
 
== Monuments ==
 
== Monuments ==
Llínea 20: Llínea 20:
  
 
== Economia ==
 
== Economia ==
Benialí conta en una cooperativa, a on es troba l'almàssera a on s'elabora l'[[oli]] de la vall. Com en el restant de [[La Vall de Gallinera]] els seus habitants viuen de l'agricultura i el turisme rural.
+
Benialí conta en una cooperativa, a on es troba l'almàssera a on s'elabora l'[[oli]] de la vall. Com en el restant de [[La Vall de Gallinera]] els seus habitants viuen de l'agricultura i el turisme rural.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 15:59 18 jul 2024

Vista de Benialí
Iglésia de Benialí
Llavador de Benialí

Benialí és un dels huit llogarets que formen el municipi de La Vall de Gallinera, situat en la comarca de la Marina Alta, Comunitat Valenciana, en la província d'Alacant.

Demografia[editar | editar còdic]

Benialí conta en 164 habitants censats i és el núcleu a on es troba l'ajuntament del municipi i per tant, el centre administratiu.

Historia[editar | editar còdic]

També ortografiat en documents antics com a Benicalill, Benihalill, Benihalil, Benihalí, Bonielill o Benielí. Està documentat per primera volta en el cens de l'any 1369. El nom actual prové del topònim Bani Jalil, pertanyent al d'una família àrap.

Dos anys despuix de l'expulsió dels moriscs, el 10 de juny de 1611, en la plaça del poble el procurador del duc de Gandia, Mateu de Roda, lliurà davant del notari Pere Chella i en la presència del centenar dels caps de família que venien a repoblar la vall, la Carta Pobla.

En ella apareixen detallats els noms i llinages de tots els repobladors mallorquins, la major part provinents d'Andrach. En l'actualitat es conserven alguns dels llinages que portaren aquells nous pobladors, com Alemany, Palmer, Verches (Berger) i Seguí, els quals són els més comuns en la vall actualment.

Monuments[editar | editar còdic]

En Benialí es pot visitar els seus carrers escarpats i l'arquitectura de les seues cases.

El Camí Real transcorre pel carrer d'Enmig, a on es troben la font de Benialí o de la Concepció en el seu llavador, i l'iglésia de Sant Roc, patró del poble. En Benialí es troba l'ajuntament de la Vall de Gallinera.

Economia[editar | editar còdic]

Benialí conta en una cooperativa, a on es troba l'almàssera a on s'elabora l'oli de la vall. Com en el restant de La Vall de Gallinera els seus habitants viuen de l'agricultura i el turisme rural.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons