Diferència entre les revisions de "Sanakht"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina redirigida a Nebka)
(Etiqueta: Redirecció nova)
 
(Text reemplaça - ' culte' a ' cult')
 
(No es mostren 4 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
#REDIRECCIÓ [[Nebka]]
+
[[File:ReliefFragmentOfPharaohSanakht-BritishMuseum-August21-08.jpg|thumb|250px|Fragment a on es nomena al faraó Sanakht]]
 +
 
 +
'''Sanakht''' fon un [[faraó]] de la [[dinastia III]] de l'[[Antic Egipte]]. Considerat inicialment com el fundador i identificat com el [[Nebka]] ([[Khaba]]) d'algunes llistes, això fon posat en qüestió i, actualment, Nabib Swelim, el principal historiador de la dinastia III, el coloca com a faraó diferent, que hauria estat omès en les tres llistes ([[Papir de Torí|Torí]], [[Llista de Saqqara|Saqqara]] i [[Llista d'Abidos|Abidos]]) i seria el Mecrochris de [[Manethó]].
 +
 
 +
No es coneix res del seu regnat. Manethó li dona 17 anys, quantitat que recull Swelim com a probable, pero és possible que foren uns deu anys menys.
 +
 
 +
S'ha trobat el seu nom en la [[mastaba]] K2 de Bet Khallaf, prop d'Abidos, i alguna estructura al recinte de la piràmide esglaonada podria ser-li atribuïda. Això faria pensar que no va regnar més de mija dotzena d'anys. En la mastaba K1, s'han trobat sagells i inscripcions del rei. Durant la dinastia III, s'utilitzaven els sereks (sagell generalment del nom d'Horus) i els seshen (cartuchos en el nom Netsu-biti) no seran utilisats fins a [[Huni]], [[Snofru]] i [[Khufu]], pero hi ha eixemples de cartuchos anteriors.
 +
 
 +
S'han trobat dos sagells al nort-oest del complex funerari de Djoser en Saqqara. Un sagell s'ha trobat per arqueòlecs alemanys en Elefantina, que nomena el sagellador (natural del Baix Egipte) Per-Nesut, de l'Horus Senaksht.
 +
 
 +
També n'hi ha dos gravats en pedra en el Sinaí i Wadi Maghara, a on explica que hi havia activitat minera ([[Turquesa|turqueses]]) baix el seu regnat.
 +
 
 +
Una tomba de la [[dinastia IV]] en Saqqara pertanyia a un oficial que, en la seua biografia, diu que ha treballat per al cult del rei difunt Sanakht i que la seua memòria era venerada en una capella de la zona despuix de la seua mort.
 +
 
 +
La tomba de Sanakht no s'ha trobat en seguritat, pero sembla que la mastaba K2 de Bet Khallaf és el lloc més probable. Manethó va indicar que el faraó era molt alt, i el propietari de la tomba mesurava més d'1,90 (25 cm més de la mitjana en l'época, segons les demés tombes). En l'autòpsia, es va detectar un síndrome en un creixement adicional del cos, que venia marcat per l'extensió de l'os. [[Djoser]] també fon alt i pesat, pero no tant. Generalment, es pensa que Sanakht fon el germà major de Djoser.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
* [[Nebka]]
 +
* [[Khaba]]
 +
 
 +
 
 +
[[Categoria:Història]]
 +
[[Categoria:Antic Egipte]]
 +
[[Categoria:Faraons]]
 +
[[Categoria:Faraons de la dinastia III]]

Última revisió del 17:01 23 jun 2022

Fragment a on es nomena al faraó Sanakht

Sanakht fon un faraó de la dinastia III de l'Antic Egipte. Considerat inicialment com el fundador i identificat com el Nebka (Khaba) d'algunes llistes, això fon posat en qüestió i, actualment, Nabib Swelim, el principal historiador de la dinastia III, el coloca com a faraó diferent, que hauria estat omès en les tres llistes (Torí, Saqqara i Abidos) i seria el Mecrochris de Manethó.

No es coneix res del seu regnat. Manethó li dona 17 anys, quantitat que recull Swelim com a probable, pero és possible que foren uns deu anys menys.

S'ha trobat el seu nom en la mastaba K2 de Bet Khallaf, prop d'Abidos, i alguna estructura al recinte de la piràmide esglaonada podria ser-li atribuïda. Això faria pensar que no va regnar més de mija dotzena d'anys. En la mastaba K1, s'han trobat sagells i inscripcions del rei. Durant la dinastia III, s'utilitzaven els sereks (sagell generalment del nom d'Horus) i els seshen (cartuchos en el nom Netsu-biti) no seran utilisats fins a Huni, Snofru i Khufu, pero hi ha eixemples de cartuchos anteriors.

S'han trobat dos sagells al nort-oest del complex funerari de Djoser en Saqqara. Un sagell s'ha trobat per arqueòlecs alemanys en Elefantina, que nomena el sagellador (natural del Baix Egipte) Per-Nesut, de l'Horus Senaksht.

També n'hi ha dos gravats en pedra en el Sinaí i Wadi Maghara, a on explica que hi havia activitat minera (turqueses) baix el seu regnat.

Una tomba de la dinastia IV en Saqqara pertanyia a un oficial que, en la seua biografia, diu que ha treballat per al cult del rei difunt Sanakht i que la seua memòria era venerada en una capella de la zona despuix de la seua mort.

La tomba de Sanakht no s'ha trobat en seguritat, pero sembla que la mastaba K2 de Bet Khallaf és el lloc més probable. Manethó va indicar que el faraó era molt alt, i el propietari de la tomba mesurava més d'1,90 (25 cm més de la mitjana en l'época, segons les demés tombes). En l'autòpsia, es va detectar un síndrome en un creixement adicional del cos, que venia marcat per l'extensió de l'os. Djoser també fon alt i pesat, pero no tant. Generalment, es pensa que Sanakht fon el germà major de Djoser.

Vore també[editar | editar còdic]