Diferència entre les revisions de "Vicent Salvá Pérez"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Vicent Salvá Pérez''' ([[Valéncia]], [[1786]] - [[París]], [[França]], [[1849]]), fon un gramàtic, bibliògraf, llibrer i editor [[Valencians|valencià]].
+
{{Biografia|
 +
| nom = Vicent Salvá Pérez
 +
| image = [[File:Weber-Retrato de Vicente Salva Perez.jpg|250px]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Gramàtic, bibliògraf, llibrer, editor, escritor i polític
 +
| data_naix = [[1786]] 
 +
| lloc_naix = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[1849]]
 +
| lloc_mort = [[París]], [[França]]
 +
}}
 +
'''Vicent Salvá Pérez''' ([[Valéncia]], [[1786]] - [[París]], [[França]], [[1849]]), fon un gramàtic, bibliògraf, llibrer, editor, escritor i polític [[Valencians|valencià]].
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
Llínea 7: Llínea 18:
 
Fon regidor de l'[[Ajuntament de Valéncia]], capità de la Milícia Nacional i va ampliar el negoci de comerç de llibres com a soci del seu cunyat Pedro Juan Mallén.
 
Fon regidor de l'[[Ajuntament de Valéncia]], capità de la Milícia Nacional i va ampliar el negoci de comerç de llibres com a soci del seu cunyat Pedro Juan Mallén.
  
També fon diputat a Corts per Valéncia entre [[1822]] i [[1823]], i va ocupar el lloc de secretari de les mateixes. Emigrat a Londres, va crear allí en [[1824]] una Llibreria Clàssica i Espanyola en l'ajuda dels seus amics anglesos, i en eixe lloc va haver tertúlia de lliberals espanyols emigrats. Fon també professor de grec en l'Ateneu espanyol de Londres, fundat en [[1829]]. Va ampliar els seus negocis a l'edició en Londres i, a partir de [[1830]], a París, a on es va traslladar eixe any.
+
També fon diputat a Corts per Valéncia entre els anys [[1822]] i [[1823]], i va ocupar el lloc de secretari de les mateixes. Emigrat a Londres, va crear allí en [[1824]] una Llibreria Clàssica i Espanyola en l'ajuda dels seus amics anglesos, i en eixe lloc va haver tertúlia de lliberals espanyols emigrats. Fon també professor de grec en l'Ateneu espanyol de Londres, fundat en [[1829]]. Va ampliar els seus negocis a l'edició en Londres i, a partir de l'any [[1830]], a París, a on es va traslladar eixe any.
  
Llibrer i impressor, descollà com a filòlec i llingüiste, publicant diccionaris i gramàtiques. En [[1831]] escriví en valencià el seu poema ''Lo somni'', considerat la fita que dona inici a la [[Renaixença valenciana]]. Ell i els seu fill Pere coleccionaren uns 4.000 volums d'especial valor, dels quals publicaren un catàlec, el “Catàlec de Salvá”, d'obligada consulta per als bibliòfils.
+
Llibrer i impressor, descollà com a filòlec i llingüiste, publicant diccionaris i gramàtiques. En l'any [[1831]] escriví en valencià el seu poema ''Lo somni'', considerat la fita que dona inici a la [[Renaixença valenciana]]. Ell i els seu fill [[Pere Salvá Mallén|Pere]] coleccionaren uns 4.000 volums d'especial valor, dels quals publicaren un catàlec, el “Catàlec de Salvá”, d'obligada consulta per als bibliòfils.
  
Fon un home d'idees lliberals i la seua implicació política condicionà en gran part la seua vida, veent-se forçat a l'exili i a instalar-se, junt a la seua família, primer en [[Londres]] i en acabant en París, a on fundà i regentà dos llibreries. L'invasió francesa el va obligar a tornar a Valéncia i en [[1809]] va començar a comerciar en llibres. S'establí definitivament en Valéncia a partir de l'any [[1835]], encara que no deixà de viajar per a atendre als seus negocis.
+
Fon un home d'idees lliberals i la seua implicació política condicionà en gran part la seua vida, veent-se forçat a l'exili i a instalar-se, junt a la seua família, primer en [[Londres]] i en acabant en París, a on fundà i regentà dos llibreries. L'invasió francesa el va obligar a tornar a Valéncia i en l'any [[1809]] va començar a comerciar en llibres. S'establí definitivament en Valéncia a partir de l'any [[1835]], encara que no deixà de viajar per a atendre als seus negocis.
  
 
Tornà a ser diputat a Corts per Valéncia en les constituents de [[1836]]-[[1837]], en les que tornà una atra volta a ser secretari.
 
Tornà a ser diputat a Corts per Valéncia en les constituents de [[1836]]-[[1837]], en les que tornà una atra volta a ser secretari.
Llínea 22: Llínea 33:
 
* ''Repertorio Americano'' (Londres, 1827)   
 
* ''Repertorio Americano'' (Londres, 1827)   
 
* ''Gramática de la lengua castellana'' (Belfast, 1827) i una segona edició en París, 1830.
 
* ''Gramática de la lengua castellana'' (Belfast, 1827) i una segona edició en París, 1830.
 +
 +
== Voré també ==
 +
 +
* [[Pere Salvá Mallén]], fill de Vicent Salvá.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Vicente_Salv%C3%A1 Vicent Salvá en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Vicente_Salv%C3%A1 Vicent Salvá en Wikipedia]
 +
* [https://clubjaimeprimero.org/content/vicente-salva-poligrafo-valenciano-europeista Vicente Salvá. Poligrafo valenciano europeista - José Vicente Gómez Bayarri - Club de Opinión Jaime I]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Gramàtics valencians]]
 +
[[Categoria:Polítics]]
 +
[[Categoria:Polítics Valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors valencians]]
 +
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 +
[[Categoria:Valencianisme]]

Última revisió del 18:12 25 nov 2023

Vicent Salvá Pérez
Weber-Retrato de Vicente Salva Perez.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Gramàtic, bibliògraf, llibrer, editor, escritor i polític
Naiximent: 1786
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1849
Lloc de defunció: París, França

Vicent Salvá Pérez (Valéncia, 1786 - † París, França, 1849), fon un gramàtic, bibliògraf, llibrer, editor, escritor i polític valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Vicent Salvá estudià filosofia, teologia, jurisprudència, grec i hebreu en la ciutat de Valéncia i als quinze anys ya era substitut de grec en l'Universitat de Valéncia, passant a ser-ho als vint en la d'Alcalà.

Fon regidor de l'Ajuntament de Valéncia, capità de la Milícia Nacional i va ampliar el negoci de comerç de llibres com a soci del seu cunyat Pedro Juan Mallén.

També fon diputat a Corts per Valéncia entre els anys 1822 i 1823, i va ocupar el lloc de secretari de les mateixes. Emigrat a Londres, va crear allí en 1824 una Llibreria Clàssica i Espanyola en l'ajuda dels seus amics anglesos, i en eixe lloc va haver tertúlia de lliberals espanyols emigrats. Fon també professor de grec en l'Ateneu espanyol de Londres, fundat en 1829. Va ampliar els seus negocis a l'edició en Londres i, a partir de l'any 1830, a París, a on es va traslladar eixe any.

Llibrer i impressor, descollà com a filòlec i llingüiste, publicant diccionaris i gramàtiques. En l'any 1831 escriví en valencià el seu poema Lo somni, considerat la fita que dona inici a la Renaixença valenciana. Ell i els seu fill Pere coleccionaren uns 4.000 volums d'especial valor, dels quals publicaren un catàlec, el “Catàlec de Salvá”, d'obligada consulta per als bibliòfils.

Fon un home d'idees lliberals i la seua implicació política condicionà en gran part la seua vida, veent-se forçat a l'exili i a instalar-se, junt a la seua família, primer en Londres i en acabant en París, a on fundà i regentà dos llibreries. L'invasió francesa el va obligar a tornar a Valéncia i en l'any 1809 va començar a comerciar en llibres. S'establí definitivament en Valéncia a partir de l'any 1835, encara que no deixà de viajar per a atendre als seus negocis.

Tornà a ser diputat a Corts per Valéncia en les constituents de 1836-1837, en les que tornà una atra volta a ser secretari.

Obra[editar | editar còdic]

  • Aurora Patriótica Mallorquina (Palma, 1812-1813), junt a Isidoro de Antillón y Marzo.
  • Fundamentos que tuvo la Aurora para dar su juicio sobre la carta del Teniente coronel graduado D. Pedro Vassallo en los términos que lo hizo en el número 75 (Palma, 1812)
  • Catálogos dels llibres espanyols i portuguesos, publicats en els anys (1825-1826), que foren molt famosos pels bibliòfils.
  • Repertorio Americano (Londres, 1827)
  • Gramática de la lengua castellana (Belfast, 1827) i una segona edició en París, 1830.

Voré també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]