Diferència entre les revisions de "Adoctrinament en les escoles espanyoles"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 31 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
En Espanya, el sistema educatiu està controlat pels governs de les comunitats autònomes, lo que ha portat a la creació de 17 sistemes diferents. Alguns d'ells, en comunitats autònomes governades per partits separatistes, s'han convertit en sistemes d'adoctrinament.
+
En [[Espanya]], el sistema educatiu està controlat pels governs autonòmics, lo que ha facilitat que l'ensenyança s'adapte a la realitat de les dèsset Comunitats Autònomes, pero també ha suscitat crítiques de colectius de diferents territoris. En els últims temps, degut a les tensions territorials i la ideologisació en temes sensibles com la religió, l'orientació sexual o la defensa dels drets dels colectius d'homosexuals, lesbianes i transesxuals, estos sistemes educatius han segut objecte d'acusacions d'adoctrinament d'algun tipo, fonamentalment en els mijos de comunicació.
  
== Adoctrinament per comunitat autònoma ==
+
En este artícul, es dividirà l'adoctrinament en dos tipos: l'adoctrinament separatiste i qualsevol atre tipo.
 +
 
 +
== Adoctrinament sepatiste per comunitat autònoma ==
 
=== Catalunya ===
 
=== Catalunya ===
 +
{{AP|Adoctrinament en les escoles catalanes}}
  
 
=== Illes Balears ===
 
=== Illes Balears ===
  
 
=== Comunitat Valenciana ===
 
=== Comunitat Valenciana ===
 +
En la [[Comunitat Valenciana]] s'han denunciat casos d'adoctrinament separatiste favorable a l'entitat política dels Països Catalans, per la presència de mapes en les aules dels coleges, en els quals apareixien unides les comunitats autònomes de [[Catalunya]] i la Comunitat Valenciana. Contra eixes acusacions, els mestres han defés que no es tractava de mapes polítics, sino llingüístics, i que per tant estaven complint la llei de l'AVL, que diu que les dos comunitats compartixen una llengua.
  
 
=== País Vasc ===
 
=== País Vasc ===
 +
{{AP|Adoctrinament en les escoles vasques}}
  
 
=== Navarra ===
 
=== Navarra ===
  
 
=== Galícia ===
 
=== Galícia ===
 +
En [[Galícia]], es promociona el Correlingua en les escoles i s'insta als alumnes a escriure pancartes en mensages com "Non sexas borrego e fala galego"<ref>[https://micuenta.farodevigo.es/prok/info2/ Denuncian ante el Defensor del Pueblo una pancarta de Correlingua]</ref> i "Fala galego, non sexas lelo"<ref>[https://micuenta.farodevigo.es/prok/info1/ Fala galego, non sexas lelo]</ref>.
 +
 +
== Adoctrinament d'atre tipo ==
 +
=== Adoctrinament sexual ===
 +
En els últims anys s'han anat introduint lleis per les quals s'obliga a ensenyar en les escoles contingut de caràcter homosexual en les escoles espanyoles<ref>[https://www.religionenlibertad.com/espana/53483/adoctrinamiento-sexual-sabes-que-quieren-ensenar-hijo-.htm Adoctrinamiento sexual: ¿sabes qué quieren enseñar a tu hijo en el colegio? Un folleto lo explica]</ref>. En l'excusa de deprendre sobre la "diversitat sexual", s'obliga a ensenyar als chiquets que poden elegir el seu gènero i es multa en 45.000 € a quí transmeta una visió positiva de la heterosexualitat<ref>[http://www.hazteoir.org/noticia/90764-ley-adoctrinamiento-sexual-se-impondra-alumnos-todos-centros-educativos-madrid La “ley de adoctrinamiento sexual” se impondrá a los alumnos de todos los centros educativos de Madrid]</ref>.
 +
 +
També es donen casos en els quals s'obliga als chiquets a anar a charrades sobre sexualitat encara en contra de la voluntat dels pares<ref>[https://www.religionenlibertad.com/polemicas/560399018/Charlas-de-sexo-obligatorias-para-ninos-pequenos-sin-permiso-paterno-en-La-Rioja-vea-el-video.html Charlas de sexo «obligatorias» para niños pequeños, sin permiso paterno, en La Rioja]</ref> e inclús l'imposició de jocs eròtics per a chiquets <ref>[https://www.abc.es/sociedad/abci-escuelas-navarras-impondran-juegos-eroticos-para-ninos-0-6-anos-201810231026_noticia.html Las escuelas navarras impondrán juegos eróticos para niños de 0 a 6 años]</ref>.
 +
 +
=== Adoctrinament religiós ===
 +
En els coleges espanyols, és l'Acort entre l'Estat espanyol i la Santa Sèu sobre Ensenyança i Assunts Culturals de [[1979]] el que supon la base llegal que permet l'adoctrinament religiós de tipo catòlic en els coleges espanyols. En l'artícul 1 del dit acort, basant-se en el principi de llibertat religiosa, l'Iglésia catòlica conseguí el dret a que els seus chiquets reberen educació religiosa dins de l'àmbit escolar, i es va garantisar que en els centres públics se respectaren els principis de l'ètica cristiana. En el desenroll dels artículs 2 i 3, l'Iglésia conseguí mantindre l'assignatura de religió en els nivells educatius no universitaris.
 +
 +
== Referències ==
 +
<references/>
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
* [https://www.elmundo.es/baleares/2018/02/26/5a93f3bd468aeb223f8b4579.html Adoctrinamiento sexual]
 +
* [https://s.libertaddigital.com/doc/adoctrinamiento-nacionalista-en-los-colegios-gallegos-37433485.pdf Adoctrinamiento en la enseñanza en Galicia]
 +
 +
[[Categoria:Educació]]

Última revisió del 19:09 3 jun 2024

En Espanya, el sistema educatiu està controlat pels governs autonòmics, lo que ha facilitat que l'ensenyança s'adapte a la realitat de les dèsset Comunitats Autònomes, pero també ha suscitat crítiques de colectius de diferents territoris. En els últims temps, degut a les tensions territorials i la ideologisació en temes sensibles com la religió, l'orientació sexual o la defensa dels drets dels colectius d'homosexuals, lesbianes i transesxuals, estos sistemes educatius han segut objecte d'acusacions d'adoctrinament d'algun tipo, fonamentalment en els mijos de comunicació.

En este artícul, es dividirà l'adoctrinament en dos tipos: l'adoctrinament separatiste i qualsevol atre tipo.

Adoctrinament sepatiste per comunitat autònoma[editar | editar còdic]

Catalunya[editar | editar còdic]

Artícul principal → Adoctrinament en les escoles catalanes.


Illes Balears[editar | editar còdic]

Comunitat Valenciana[editar | editar còdic]

En la Comunitat Valenciana s'han denunciat casos d'adoctrinament separatiste favorable a l'entitat política dels Països Catalans, per la presència de mapes en les aules dels coleges, en els quals apareixien unides les comunitats autònomes de Catalunya i la Comunitat Valenciana. Contra eixes acusacions, els mestres han defés que no es tractava de mapes polítics, sino llingüístics, i que per tant estaven complint la llei de l'AVL, que diu que les dos comunitats compartixen una llengua.

País Vasc[editar | editar còdic]

Artícul principal → Adoctrinament en les escoles vasques.


Navarra[editar | editar còdic]

Galícia[editar | editar còdic]

En Galícia, es promociona el Correlingua en les escoles i s'insta als alumnes a escriure pancartes en mensages com "Non sexas borrego e fala galego"[1] i "Fala galego, non sexas lelo"[2].

Adoctrinament d'atre tipo[editar | editar còdic]

Adoctrinament sexual[editar | editar còdic]

En els últims anys s'han anat introduint lleis per les quals s'obliga a ensenyar en les escoles contingut de caràcter homosexual en les escoles espanyoles[3]. En l'excusa de deprendre sobre la "diversitat sexual", s'obliga a ensenyar als chiquets que poden elegir el seu gènero i es multa en 45.000 € a quí transmeta una visió positiva de la heterosexualitat[4].

També es donen casos en els quals s'obliga als chiquets a anar a charrades sobre sexualitat encara en contra de la voluntat dels pares[5] e inclús l'imposició de jocs eròtics per a chiquets [6].

Adoctrinament religiós[editar | editar còdic]

En els coleges espanyols, és l'Acort entre l'Estat espanyol i la Santa Sèu sobre Ensenyança i Assunts Culturals de 1979 el que supon la base llegal que permet l'adoctrinament religiós de tipo catòlic en els coleges espanyols. En l'artícul 1 del dit acort, basant-se en el principi de llibertat religiosa, l'Iglésia catòlica conseguí el dret a que els seus chiquets reberen educació religiosa dins de l'àmbit escolar, i es va garantisar que en els centres públics se respectaren els principis de l'ètica cristiana. En el desenroll dels artículs 2 i 3, l'Iglésia conseguí mantindre l'assignatura de religió en els nivells educatius no universitaris.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]