Diferència entre les revisions de "Fernando Gasset"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Fernando Gasset Lacasaña''' (Castelló de la Plana, 1861 - 14 de juny de 1941) fon un advocat i polític valencià, que aplegà a...»)
 
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Fernando Gasset Lacasaña''' ([[Castelló de la Plana]], [[1861]] - 14 de juny de [[1941]]) fon un advocat i polític [[Valencians|valencià]], que aplegà a presidir el Tribunal de Garanties Constitucionals en la [[II República Espanyola|Segona República]].
+
{{Biografia|
 +
| nom = Fernando Gasset Lacasaña
 +
| image = [[Archiu:Fgass.jpg|250px]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Advocat i polític.
 +
| data_naix = [[2 de juliol]] de [[1861]]
 +
| lloc_naix = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[14 de juny]] de [[1941]]
 +
| lloc_mort = [[Castelló]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]] 
 +
}}
 +
'''Fernando Gasset Lacasaña''' ([[Castelló de la Plana]], [[2 de juliol]] de [[1861]] - † [[14 de juny]] de [[1941]]) fon un advocat i polític [[Valencians|valencià]], que aplegà a presidir el Tribunal de Garanties Constitucionals en la [[II República Espanyola|Segona República]].
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Llicenciat en Dret per l'[[Universitat de Valéncia]], obtingué el doctorat en l'Universitat Central de [[Madrit]]. El seu pensament va estar molt influït pel krausisme, si be va abandonar les tesis més renovadores del mateix a partir de la década de [[1920]]. Fon cap del Partit Republicà Radical en Castelló de la Plana, d'on va ser també alcalde ([[1917]]) i un dels polítics més importants de la [[Província de Castelló|província de Castelló]] i membre de la maçoneria en el nom simbòlic de "Velarde". Fon elegit diputat al [[Congrés dels Diputats|Congrés]] en les eleccions de l'any [[1898]] fins a [[1907]] i de [[1919]] a [[1923]]. Fon regidor de Castelló en dos ocasions durant la dictadura de [[Primo de Rivera]], fet que fon molt criticat pel Grup d'Acció Republicana. Dirigí les manifestacions en Castelló a favor de la proclamació de la Segona República i en les eleccions de [[1931]] fon elegit diputat per la província de Castelló, pero no va revalidar el seu escan en les eleccions de [[1933]] i [[1936]]. El 20 de decembre de [[1934]] fon nomenat president del Tribunal de Garanties Constitucionals de la República en ser elegit per les Corts en 262 vots front als 37 de Víctor Pradera.  
+
Llicenciat en Dret per l'[[Universitat de Valéncia]], obtingué el doctorat en l'Universitat Central de [[Madrit]]. El seu pensament va estar molt influït pel krausisme, si be va abandonar les tesis més renovadores del mateix a partir de la década de [[1920]]. Fon cap del Partit Republicà Radical en Castelló de la Plana, d'on va ser també alcalde ([[1917]]) i un dels polítics més importants de la [[Província de Castelló|província de Castelló]] i membre de la maçoneria en el nom simbòlic de "Velarde". Fon elegit diputat al [[Congrés dels Diputats|Congrés]] en les eleccions de l'any [[1898]] fins a [[1907]] i de [[1919]] a [[1923]]. Fon regidor de Castelló en dos ocasions durant la dictadura de [[Primo de Rivera]], fet que fon molt criticat pel Grup d'Acció Republicana. Dirigí les manifestacions en Castelló a favor de la proclamació de la Segona República i en les eleccions de [[1931]] fon elegit diputat per la província de Castelló, pero no va revalidar el seu escan en les eleccions de [[1933]] i [[1936]]. El [[20 de decembre]] de [[1934]] fon nomenat president del Tribunal de Garanties Constitucionals de la República en ser elegit per les Corts en 262 vots front als 37 de Víctor Pradera.
  
En esclatar la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]] va condenar la sublevació militar pero va dimitir del Tribunal de Garanties, per lo que fon també molt criticat pel [[Front Popular]] en considerar-ho una concessió als sublevats. Fon detingut i condenat per les autoritats republicanes en considerar que, en la seua dimissió, havia recolzat la rebelió. Passà quatre mesos en presó i fon desposseït dels seus bens. En eixir, va marchar a [[França]]. Va retornar a [[Espanya]] en l'any [[1938]], per la zona del [[País Vasc]] ya controlada pels sublevats, creent estar fòra de perill. No obstant fon detingut, jujat en un consell de guerra i condenat a sis anys de presó. Gasset es va defendre argumentant que la majoria dels membres del Partit Radical que eren de centre-dreta es trobaven en llibertat, pero ell no. Va eixir en arrest domiciliari i presó atenuada a finals de [[1939]] per problemes de salut, sent posat en llibertat en [[1940]]. Fon indultat per [[Franco]] en [[1952]], onze anys despuix de morir, a petició de la família.
+
Fernando Gasset, fon el segon alcalde republicà de Castelló darrere de [[Francesc González Chermá|González Chermá]].
 +
 
 +
Per no absentar-se de Castelló, Fernando Gasset, va renunciar a ser embaixador en el [[Vaticà]].
 +
 
 +
Impulsà en Castelló la creació de la Cambra de Comerç de la que fon el seu president, també colaborà en la posada en marcha de la Junta del Port, del [[Banc de Castelló]], ya desaparegut, i de la sucursal del [[Banc d'Espanya]] que hui en dia ya no se troba en la ciutat. També colaborà activament en atres obres d'importància com el [[Teatre Principal (Castelló)|Teatre Principal]], el [[Parc Ribalta]] o la [[Plaça de bous de Castelló|Plaça de Bous]].
 +
 
 +
En esclatar la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]] va condenar la sublevació militar pero va dimitir del Tribunal de Garanties, per lo que fon també molt criticat pel [[Front Popular]] en considerar-ho una concessió als sublevats. Fon detingut i condenat per les autoritats republicanes en considerar que, en la seua dimissió, havia recolzat la rebelió. Passà quatre mesos en presó i fon desposseït dels seus bens. En eixir, va marchar a [[França]]. Va retornar a [[Espanya]] en l'any [[1938]], per la zona del [[País Vasc]] ya controlada pels sublevats, creent estar fòra de perill. No obstant fon detingut, jujat en un consell de guerra i condenat a sis anys de presó. Gasset es va defendre argumentant que la majoria dels membres del Partit Radical que eren de centre-dreta es trobaven en llibertat, pero ell no. Va eixir en arrest domiciliari i presó atenuada a finals de [[1939]] per problemes de salut, sent posat en llibertat en [[1940]]. Fon indultat per [[Franco]] en l'any [[1952]], onze anys despuix de morir, a petició de la família.
 +
 
 +
{{Cita|''Los rojos estimaron que mi dimisión era una declaración de fascismo y quitaron el nombre a mi calle y se apoderaron de todos mis bienes''|''Fernando Gasset Lacasaña. El alcalde que no quiso ser embajador''. Salvador Bellés (''[[Mediterráneo]]'', 12.1.2003)}}
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 11: Llínea 30:
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_Gasset Fernando Gasset en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_Gasset Fernando Gasset en Wikipedia]
 
* [http://www3.uji.es/~belles/Salvador%20Belles/Seres%20Humanos%20de%20Castell%F3n/Fernando%20Gasset%20Lacasa%F1a.pdf ''Fernando Gasset. El alcalde que no quiso ser embajador'' - Salvador Bellés - Repositori UJI]
 
* [http://www3.uji.es/~belles/Salvador%20Belles/Seres%20Humanos%20de%20Castell%F3n/Fernando%20Gasset%20Lacasa%F1a.pdf ''Fernando Gasset. El alcalde que no quiso ser embajador'' - Salvador Bellés - Repositori UJI]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Valencians]]
 +
[[Categoria:Advocats]]
 +
[[Categoria:Advocats valencians]]
 +
[[Categoria:Polítics]]
 +
[[Categoria:Polítics de la Comunitat Valenciana]]

Última revisió del 18:55 21 jun 2024

Fernando Gasset Lacasaña
Fgass.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocat i polític.
Naiximent: 2 de juliol de 1861
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 14 de juny de 1941
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Fernando Gasset Lacasaña (Castelló de la Plana, 2 de juliol de 1861 - † 14 de juny de 1941) fon un advocat i polític valencià, que aplegà a presidir el Tribunal de Garanties Constitucionals en la Segona República.

Biografia[editar | editar còdic]

Llicenciat en Dret per l'Universitat de Valéncia, obtingué el doctorat en l'Universitat Central de Madrit. El seu pensament va estar molt influït pel krausisme, si be va abandonar les tesis més renovadores del mateix a partir de la década de 1920. Fon cap del Partit Republicà Radical en Castelló de la Plana, d'on va ser també alcalde (1917) i un dels polítics més importants de la província de Castelló i membre de la maçoneria en el nom simbòlic de "Velarde". Fon elegit diputat al Congrés en les eleccions de l'any 1898 fins a 1907 i de 1919 a 1923. Fon regidor de Castelló en dos ocasions durant la dictadura de Primo de Rivera, fet que fon molt criticat pel Grup d'Acció Republicana. Dirigí les manifestacions en Castelló a favor de la proclamació de la Segona República i en les eleccions de 1931 fon elegit diputat per la província de Castelló, pero no va revalidar el seu escan en les eleccions de 1933 i 1936. El 20 de decembre de 1934 fon nomenat president del Tribunal de Garanties Constitucionals de la República en ser elegit per les Corts en 262 vots front als 37 de Víctor Pradera.

Fernando Gasset, fon el segon alcalde republicà de Castelló darrere de González Chermá.

Per no absentar-se de Castelló, Fernando Gasset, va renunciar a ser embaixador en el Vaticà.

Impulsà en Castelló la creació de la Cambra de Comerç de la que fon el seu president, també colaborà en la posada en marcha de la Junta del Port, del Banc de Castelló, ya desaparegut, i de la sucursal del Banc d'Espanya que hui en dia ya no se troba en la ciutat. També colaborà activament en atres obres d'importància com el Teatre Principal, el Parc Ribalta o la Plaça de Bous.

En esclatar la Guerra Civil va condenar la sublevació militar pero va dimitir del Tribunal de Garanties, per lo que fon també molt criticat pel Front Popular en considerar-ho una concessió als sublevats. Fon detingut i condenat per les autoritats republicanes en considerar que, en la seua dimissió, havia recolzat la rebelió. Passà quatre mesos en presó i fon desposseït dels seus bens. En eixir, va marchar a França. Va retornar a Espanya en l'any 1938, per la zona del País Vasc ya controlada pels sublevats, creent estar fòra de perill. No obstant fon detingut, jujat en un consell de guerra i condenat a sis anys de presó. Gasset es va defendre argumentant que la majoria dels membres del Partit Radical que eren de centre-dreta es trobaven en llibertat, pero ell no. Va eixir en arrest domiciliari i presó atenuada a finals de 1939 per problemes de salut, sent posat en llibertat en 1940. Fon indultat per Franco en l'any 1952, onze anys despuix de morir, a petició de la família.

Los rojos estimaron que mi dimisión era una declaración de fascismo y quitaron el nombre a mi calle y se apoderaron de todos mis bienes
Fernando Gasset Lacasaña. El alcalde que no quiso ser embajador. Salvador Bellés (Mediterráneo, 12.1.2003)

Enllaços externs[editar | editar còdic]