Diferència entre les revisions de "Oficina Central de Seguritat del Reich"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «La '''Oficina Central de Seguritat del Reich'''<ref>Bernd Rother (2001). ''Franco i l'Holocaust'', Tübingen :Max Niemeyer Verlag, pág. 24</ref> (en idioma a...»)
 
 
(No es mostren 4 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
La '''Oficina Central de Seguritat del Reich'''<ref>Bernd Rother (2001). ''Franco i l'Holocaust'', Tübingen :Max Niemeyer Verlag, pág. 24</ref> (en [[idioma alemà|alemà]]: '''''Reichssicherheitshauptamt''''', abreviat '''RSHA''') va ser un departament governamental de la [[Alemània nazi]] que va existir durant la [[Segona Guerra Mundial]], encarregat de la seguritat de l'estat. Oficialment era un organisme que depenia del Ministeri de l'Interior, pero a efectes pràctics va ser una mera organisació controlada per les [[SS]]. La RSHA va ser creada pel ''[[Reichsführer-SS]]'' [[Heinrich Himmler]], el [[27 de setembre]] de [[1939]], resultant de la fusió de la ''[[Gestapo|Geheime Staatspolizei]]'' (Gestapo), el ''[[Sicherheitsdienst]]'' (SD), la ''[[Sicherheitspolizei]]'' (SiPo) i la ''[[Kriminalpolizei (Alemània nazi)|Kriminalpolizei]]'' (KriPo).<ref>Chris McNab (2009). ''The SS: 1923–1945'', Amber Books, pág. 41</ref> L'organisme va ser dissolt al final de la Segona guerra mundial, en 1945.
+
L''''Oficina Central de Seguritat del Reich'''<ref>Bernd Rother (2001). ''Franco i l'Holocaust'', Tübingen :Max Niemeyer Verlag, pág. 24</ref> (en [[idioma alemà|alemà]]: '''''Reichssicherheitshauptamt''''', abreviat '''RSHA''') va ser un departament governamental d'[[Alemanya nazi]] que va existir durant la [[Segona Guerra Mundial]], encarregat de la seguritat de l'estat.  
 +
 
 +
Oficialment era un organisme que depenia del Ministeri de l'Interior, pero a efectes pràctics va ser una mera organisació controlada per les [[SS]]. La RSHA va ser creada pel ''[[Reichsführer-SS]]'' [[Heinrich Himmler]], el [[27 de setembre]] de [[1939]], resultant de la fusió de la ''[[Gestapo|Geheime Staatspolizei]]'' (Gestapo), el ''[[Sicherheitsdienst]]'' (SD), la ''[[Sicherheitspolizei]]'' (SiPo) i la ''[[Kriminalpolizei (Alemanya nazi)|Kriminalpolizei]]'' (KriPo).<ref>Chris McNab (2009). ''The SS: 1923–1945'', Amber Books, pág. 41</ref> L'organisme va ser dissolt al final de la Segona guerra mundial, en [[1945]].  
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
Llínea 15: Llínea 17:
 
* Wildt, Michael (2010). ''An Uncompromising Generation: The Nazi Leadership of the Reich Security Main Office''. Madison, WI: University of Wisconsin Press.
 
* Wildt, Michael (2010). ''An Uncompromising Generation: The Nazi Leadership of the Reich Security Main Office''. Madison, WI: University of Wisconsin Press.
  
[[Categoria:Alemània nazi]]
+
 
[[Categoria:Cossos policials extints d'Alemània]]
+
 
 +
[[Categoria:Nazisme]]
 +
[[Categoria:Alemanya nazi]]
 +
[[Categoria:Cossos policials extints d'Alemanya]]
 
[[Categoria:SS]]
 
[[Categoria:SS]]
[[Categoria:Organisacions de l'Alemània nazi]]
+
[[Categoria:Organisacions de l'Alemanya nazi]]
 
[[Categoria:Holocaust]]
 
[[Categoria:Holocaust]]
[[Categoria:Antisemitisme en Alemània]]
+
[[Categoria:Antisemitisme en Alemanya]]

Última revisió del 19:33 22 maig 2024

L'Oficina Central de Seguritat del Reich[1] (en alemà: Reichssicherheitshauptamt, abreviat RSHA) va ser un departament governamental d'Alemanya nazi que va existir durant la Segona Guerra Mundial, encarregat de la seguritat de l'estat.

Oficialment era un organisme que depenia del Ministeri de l'Interior, pero a efectes pràctics va ser una mera organisació controlada per les SS. La RSHA va ser creada pel Reichsführer-SS Heinrich Himmler, el 27 de setembre de 1939, resultant de la fusió de la Geheime Staatspolizei (Gestapo), el Sicherheitsdienst (SD), la Sicherheitspolizei (SiPo) i la Kriminalpolizei (KriPo).[2] L'organisme va ser dissolt al final de la Segona guerra mundial, en 1945.

Referències[editar | editar còdic]

  1. Bernd Rother (2001). Franco i l'Holocaust, Tübingen :Max Niemeyer Verlag, pág. 24
  2. Chris McNab (2009). The SS: 1923–1945, Amber Books, pág. 41

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Benz, Wolfgang (2007). A Concise History of the Third Reich. Berkeley, CA: University of California Press.
  • Evans, Richard J. (2005). The Coming of the Third Reich. New York: Penguin.
  • Evans, Richard J. (2006). The Third Reich in Power. New York: Penguin.
  • Evans, Richard J. (2010). The Third Reich at War. New York: Penguin.
  • Mazower, Mark (2009). Hitler’s Empire: How the Nazis Ruled Europe. New York: Penguin.
  • McNab, Chris (2009). The SS: 1923–1945, Amber Books Ltd. ISBN 978-1-906626-49-5.
  • Shirer, William L. (1988) [1961]. The Rise and Fall of the Third Reich. New York: Ballantine Books.
  • Wildt, Michael (2002). Generation of the Unbound: The Leadership Corps of the Reich Security Main Office, Jerusalem: Yad Vashem. ISBN 965-308-162-4.
  • Wildt, Michael (2010). An Uncompromising Generation: The Nazi Leadership of the Reich Security Main Office. Madison, WI: University of Wisconsin Press.