Diferència entre les revisions de "Bloc Nacionalista Valencià"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 22: Llínea 22:
 
== Trayectòria política ==
 
== Trayectòria política ==
  
[[Image:Bloc-nacionalista-valencia.jpg|thumb|300px|Mítin del '''BLOC''' en l' [[estelada pancatalanista]] de fondo.]]
+
[[Image:Bloc-nacionalista-valencia.jpg|thumb|250px|Mítin del '''BLOC''' en l' [[estelada pancatalanista]] de fondo.]]
 +
 
 +
[[Image:Manifestacio_bloc.jpg|thumb|250px|right|]]
  
 
En les eleccions autonòmiques de [[2003]] i en les [[Eleccions Generals]] de [[2004]] se presentà formant coalició en [[Esquerra Verda]].
 
En les eleccions autonòmiques de [[2003]] i en les [[Eleccions Generals]] de [[2004]] se presentà formant coalició en [[Esquerra Verda]].

Revisió de 19:13 14 maig 2010

Bloc Nacionalista Valencià (BLOC)
180px
President Josep Maria Pañella
(president)
Enric Morera i Català
(secretari general)
Líder {{{líder}}}
Portaveu {{{portaveu}}}
Fundació 12 de Decembre de 1998
Dissolució {{{dissolució}}}
Sèu Sant Jacint 28, 46006
Valéncia
Ideologia política nacionalisme, progressisme i pancatalanisme
Afiliació internacional -
Partits que la componen {{{partits}}}
Web www.bloc.ws

El Bloc Nacionalista Valencià (BNV, o simplement BLOC) és un partit polític constituït l'any 1998 per l'unió d'Unitat del Poble Valencià, el Partit Valencià Nacionalista i Nacionalistes d'Alcoi, tots propencs al pancatalanisme[1] . La seua ideologia, enmarcada en les terceres víes, es centra, segons el partit, en el nacionalisme i el progressisme.

El partit es declara com a partit sobiraniste, no obstant, segons l'artícul 2 dels seus estatuts, contempla una associació política amb els països amb els quals compartim una mateixa llegua, cultura i història.[2], un eufemisme evident dels països catalans. Ademés, la seua organisació jovenil, Bloc Jove, s'ha adherit a manifestacions que porten de lema Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans[3][4] donant aixina respal ad associacions i partits radicals (com Endavant, SEPC, CAJEI i Esquerra Anticapitalista, entre atres) que defenen que la nació dels valencians és una nació comuna entre catalans i valencians, definint-se d'esta forma com a nacionalistes catalans.

Aixina i tot, al vore el gran rebuig que causa en la societat valenciana el pancatalanisme, El Bloc ha intentat moderar les formes i camuflar-se adoptant símbols tradicionalment valencianistes, en tal d'obtindre el respal popular. Esta estratègia (o tàctica del camalleó) s'evidencià de forma clara en la "Ponència del V Congrés del Bloc Nacionalista Valencià" [5], al postular: (...) Aquesta voluntat de conciliació, derivada d'una determinació per ser entesos pel conjunt de la societat (...) ens ha de conduir a avançar en l'assumpció normalitzada de la simbologia estatutària, més concretament de la Senyera coronada, com a símbol privatiu, com a bandera que ens identifica com a nació en el món, que ens uneix amb la tradició del primer valencianisme polític i que ens pot aportar noves complicitats ciutadanes que estan esperant trobar una resposta política en clau pròpia.

Per estos motius, ha segut calificat pel Partit Popular de la Comunitat Valenciana de partit catalaniste[6]; opinió compartida per partits com Coalició Valenciana i per Unió Valenciana , partit este últim que ademés l'ha acusat de ser "un mero satélite de CiU" [7]


Trayectòria política

En les eleccions autonòmiques de 2003 i en les Eleccions Generals de 2004 se presentà formant coalició en Esquerra Verda.

En 2004 se presentà dins de la coalició Galeusca en les eleccions europees, junt Convergència i Unió (CiU), Partit Nacionaliste Vasc (EAJ-PNV), el Bloc Nacionaliste Gallec (BNG) i el Partit Socialista de Mallorca - Entesa Nacionalista (PSM-EN).

En 2007 es va presentar en la coalició Compromís pel País Valencià, junt a EUPV per les Corts Valencianes.

En 2008 és presentà a les eleccions generals baix la marca Bloc-Iniciativa-Verds obtenint 29.679 vots (1,09%)

En 2009 formalisà una coalició junt al PNV i Convergència i Unió, nomenada Coalición por Europa (CEU), per a concórrer en les eleccions europees de 2009 on només va obtindre 18.369 vots (0,98%) en la Comunitat Valenciana.

Vore també

Referències