Diferència entre les revisions de "L'Oronella"
Llínea 4: | Llínea 4: | ||
== Paper cultural == | == Paper cultural == | ||
− | L'Oronella ha jugat un paper fonamental com a dinamisador de la vida cultural valenciana i difusor de la lliteratura en [[llengua valenciana]] a lo llarc de la década dels anys 90 fins a l'actualitat. La seua tasca en este sentit, possiblement, no li ha segut reconeguda com caldria. | + | L'Oronella ha jugat un paper fonamental com a dinamisador de la vida cultural valenciana i difusor de la lliteratura en [[llengua valenciana]] a lo llarc de la década dels anys 90 fins a l'actualitat. La seua tasca en este sentit, en la que ha actuat com a verdader dinamisador de la lliteratura contemporànea en valencià, potenciant-la des de la revista i editant els llibres dels autors en llengua valenciana des de la seua llinea editorial. possiblement, no li ha segut reconeguda com caldria. |
Revisió de 02:32 13 set 2009
L'Oronella es una editorial valenciana fundada per l'escritor i periodiste Felip Bens a principis dels anys 90.
Paper cultural
L'Oronella ha jugat un paper fonamental com a dinamisador de la vida cultural valenciana i difusor de la lliteratura en llengua valenciana a lo llarc de la década dels anys 90 fins a l'actualitat. La seua tasca en este sentit, en la que ha actuat com a verdader dinamisador de la lliteratura contemporànea en valencià, potenciant-la des de la revista i editant els llibres dels autors en llengua valenciana des de la seua llinea editorial. possiblement, no li ha segut reconeguda com caldria.
Revista Lletraferit
L'Oronella també edita la revista cultural i lliterària "Lletraferit", publicada des de l'any 1996 íntegrament en llengua valenciana. Actualment la revista passa dels 100 números i es la revista en valencià en una vida mes dilatada, actualment.
En esta publicació tenen cabuda tot tipo d'informació cultural, lliterària, artística i de pensament, pero en un especial atenció a la lliteratura en valencià.
Llinea editorial
La llinea editorial de L'Oronella dispon de diverses coleccions, especialment focalisades en la lliteratura en llengua valenciana, tant clàssica com contemporànea, aixina com en la traducció de clàssics de la lliteratura universal al valencià.
Estes son les coleccions actuals de l'editorial:
- Colecció Clàssics Valencians
Série concebuda per a acostar els clàssics valencians a llectors no especialisats. Es reproduïxen els texts canònics de la lliteratura valenciana en una respectuosa actualisació llingüística. Tots els llibres inclouen un glossari i l’introducció d’un especialiste que contextualisa l’obra i a l’autor en el seu temps.
- Enciclopèdia Temàtica Valenciana
Coeditada en la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, és una colecció de treballs en profunditat sobre aspectes de la cultura valenciana, des del rigor científic i a l’hora, la vocació divulgativa. Volums editats, en tapes dures i profusió d’ilustracions.
- Els Fanals de la Terra
Esta colecció arreplega treballs de diversa temàtica i format, referits a aspectes concrets de l’identitat valenciana: idioma, personages històrics, el moviment valencianiste a través de l’història.
- Deixantapart
Colecció de poesia. Inclou a poetes contemporàneus en valencià i traduccions d'obres universals.
- Rajolar
La colecció lliterària per excelència de l’editorial L’Oronella, en ella publiquen la seua obra les més importants firmes de la lliteratura valenciana actual. Encara que en un principi, no exclogué la poesia, el Rajolar es planteja com un impuls a la narrativa en valencià. Per tant, pretén també incorporar traduccions al valencià d’obres cabals de la narrativa universal, com Batleby l’escrivent, de Melville. Un camí encara a mig recórrer que ya ha donat fruits inqüestionables: per un costat, l’aparició de tot un elenc de nous narradors; per l’atre, la consolidació d’una massa de llectors aveats a llegir lliteratura actual en la seua llengua.
- Referents
Referents està concebuda, en co-edició en la Fundació Roberto Salvador de Paterna per a recuperar i focalisar a autors poc coneguts de la nostra història lliterària o poc llegits per falta de reedicions.
- Boix
Colecció d’ensajos i estudis de caràcter acadèmic, relacionats en l’història i la cultura valencianes. Publicada en castellà, el seu nom és un homenage a Vicent Boix (Xàtiva 1813-Valéncia 1880), catedràtic de l’Institut Lluís Vives, Croniste del Cap i Casal i noveliste. A pesar de que escrigué la seua obra en castellà, és considerat precursor i inductor de la Renaixença.
Revista Lletrafaller
L'Oronella també edita la revista d'informació sobre el mon de les Falles "Lletrafaller", publicada des de l'any 2000 íntegrament en llengua valenciana. Actualment la revista te un periodicitat anual i passa dels 10 números i es una de les revistes falleres mes venudes i exitoses.
En esta publicació te cabuda tot tipo d'informació sobre el mon cultural faller.