Diferència entre les revisions de "Ford S-Max"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'l son ' a 'l són ')
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image: Ford_S-Max_front_20071119.jpg|thumb|right|250px|Ford S-Max]]
+
[[File:FordS-MaxSport.JPG|thumb|right|250px|<center>Ford S-Max</center>]]
  
El '''Ford S-Max''' és un [[monovolum]] del [[segment D]] produït pel fabricant d'automòvils estatunidenc [[Ford Motor Company|Ford]] des de l'any 2006. És un model germà de la segona generació del [[Ford Galaxy]], ab el que compartix elements mecànics, estructurals i de l'interior. El S-Max fon votat [[Coche de l'Any en Europa]] de l'any 2007, superant a la quarta generació de l'[[Opel Corsa]] i al [[Citroën C4 Picasso]].
+
El '''Ford S-Max''' és un [[monovolum]] del [[segment D]] produït pel fabricant d'automòvils estatunidenc [[Ford Motor Company|Ford]] des de l'any [[2006]]. És un model germà de la segona generació del [[Ford Galaxy]], en el que compartix elements mecànics, estructurals i de l'interior. El S-Max fon votat [[Coche de l'Any en Europa]] de l'any [[2007]], superant a la quarta generació de l'[[Opel Corsa]] i al [[Citroën C4 Picasso]].
  
Un prototip denominat '''Ford SAV''' (per ''Sports Activity Vehicle'', "vehícul d'activitats deportives" en anglés) fon mostrat en el [[Saló de l'Automòvil de Ginebra]] de 2005, i la versió de producció fon presentada oficialment en l'edició de l'any següent.
+
Un prototip denominat '''Ford SAV''' (per ''Sports Activity Vehicle'', ''vehícul d'activitats deportives'' en anglés) fon mostrat en el [[Saló de l'Automòvil de Ginebra]] de [[2005]], i la versió de producció fon presentada oficialment en l'edició de l'any següent.
  
El S-Max és un tracció davantera ab motor davanter transversal. Te carrosseria de cinc portes i està disponible en versions de cinc i set places. Les seues motorisacions de gasolina son un quatre cilindres en llínea de 2.0 litros de cilindrada i 145&nbsp;CV de potencia màxima i un cinc cilindres en llínea de 2.5 litros i 220&nbsp;CV. Els Diesel son un 1.8 litros de 125&nbsp;CV, un 2.0 litros en variants de 130 i 140&nbsp;CV, i un 2.2 litros de 175&nbsp;CV, tots ab [[turbocompresor]] de geometria variable, [[intercooler]] i injecció directa [[common rail]].
+
El S-Max és un tracció davantera en motor davanter transversal. carrosseria de cinc portes i està disponible en versions de cinc i set places. Les seues motorisacions de gasolina són un quatre cilindres en llínea de 2.0 litros de cilindrada i 145&nbsp;CV de potencia màxima i un cinc cilindres en llínea de 2.5 litros i 220&nbsp;CV. Els Diesel són un 1.8 litros de 125&nbsp;CV, un 2.0 litros en variants de 130 i 140&nbsp;CV, i un 2.2 litros de 175&nbsp;CV, tots en [[turbocompresor]] de geometria variable, [[intercooler]] i injecció directa [[common rail]].
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
* {{Traduït de|es|Ford_S-Max}}
+
{{Traduït de|es|Ford_S-Max}}
  
 
[[Categoria:Ford]]
 
[[Categoria:Ford]]

Última revisió del 10:39 14 maig 2022

Ford S-Max

El Ford S-Max és un monovolum del segment D produït pel fabricant d'automòvils estatunidenc Ford des de l'any 2006. És un model germà de la segona generació del Ford Galaxy, en el que compartix elements mecànics, estructurals i de l'interior. El S-Max fon votat Coche de l'Any en Europa de l'any 2007, superant a la quarta generació de l'Opel Corsa i al Citroën C4 Picasso.

Un prototip denominat Ford SAV (per Sports Activity Vehicle, vehícul d'activitats deportives en anglés) fon mostrat en el Saló de l'Automòvil de Ginebra de 2005, i la versió de producció fon presentada oficialment en l'edició de l'any següent.

El S-Max és un tracció davantera en motor davanter transversal. Té carrosseria de cinc portes i està disponible en versions de cinc i set places. Les seues motorisacions de gasolina són un quatre cilindres en llínea de 2.0 litros de cilindrada i 145 CV de potencia màxima i un cinc cilindres en llínea de 2.5 litros i 220 CV. Els Diesel són un 1.8 litros de 125 CV, un 2.0 litros en variants de 130 i 140 CV, i un 2.2 litros de 175 CV, tots en turbocompresor de geometria variable, intercooler i injecció directa common rail.

Referències[editar | editar còdic]