Diferència entre les revisions de "Lípit"
(Pàgina nova, en el contingut: «Un '''lípit''', en bioquímica, és una substància orgànica que resulta de l'esterificació d'alcohols en àcits grassos, com el colesterol o la glicer…») |
(Sense diferències)
|
Revisió de 11:15 13 jun 2020
Un lípit, en bioquímica, és una substància orgànica que resulta de l'esterificació d'alcohols en àcits grassos, com el colesterol o la glicerina.
Els lípits són un conjunt de molècules orgàniques (la majoria biomolècules), que estan constituïdes principalment per carbono i hidrogen i en menor mesura per oxigen que integren cadenes hidrocarbonades alifàtiques o aromàtiques, encara que, també poden contindre fòsfor, sofre i nitrogen.
Per la seua estructura, són molècules hidròfobes (insolubles en aigua), pero són solubles en dissolvents orgànics no polars com la bencina, el benzé i el cloroform lo que permet la seua extracció per mig d'este tipo de dissolvents. Als lípits se'ls crida incorrectament grasses, ya que els greixos són solament un tipo de lípits procedents d'animals i són els més àmpliament distribuïts en els organismes vius.
Els lípits complixen funcions diverses en els organismes vivents, entre elles la de reserva energètica (com els triglicèrits), estructural (com els fosfolípits de les bicapes) i reguladora (com les hormones esteroides). Ademés, se'ls atribuïx la capacitat de ser aïllants naturals, ya que són mals conductors de la calor.