José Manuel Albares

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:27 4 dec 2024 per Xavier (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
José Manuel Albares Bueno
José Manuel Albares 2023 (cropped).jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Diplomàtic i polític.
Naiximent: 22 de març de 1972
Lloc de naiximent: Madrit, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

José Manuel Albares Bueno (Madrit, 22 de març de 1972) és un diplomàtic i polític espanyol que eixercix com a ministre d'Assunts Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d'Espanya des del 12 de juliol de 2021. Diputat del Partit Socialiste Obrer Espanyol (PSOE) per Madrit en el Congrés dels Diputats en la XV llegislatura.

Biografia[editar | editar còdic]

Naixcut el 22 de març de l'any 1972 en la ciutat de Madrit, es va llicenciar en Dret i es va diplomar en Ciències Empresarials en l'Universitat de Deusto. Durant la seua carrera universitària, va realisar un intercanvi Erasmus en l'Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne. És diplomat de la XXXIII promoció del Curs de Defensa Nacional en el CESEDEN i màster en Gestió Cultural en l'Exterior per l'Universitat Carlos III en colaboració en l'Escola Diplomàtica. Fundà i coordinà el Círcul de Reflexió Internacional en Madrit.

Diplomàtic de carrera, ha estat destinat en Colòmbia, França i en la Representació Permanent d'Espanya davant la OCDE. En el seu destí en la OCDE, fon elegit vicepresident del Comité d'Ajuda al Desenroll (CAD).

Fon assessor en matèria de relacions internacionals de Pedro Sánchez durant la primera etapa d'este com a líder del Partit Socialiste Obrer Espanyol, despuix de l'arribada d'est a la Presidència del Govern en juny de l'any 2018, el va nomenar secretari general d'Assunts Internacionals, Unió Europea, G20 i Seguritat Global, en ranc de subsecretari. Albares, que va abandonar el seu lloc com a conseller cultural en l'embaixada espanyola en París en assumir el càrrec, va prendre possessió el 21 de juny.

Posteriorment, fon nomenat embaixador del Regne d'Espanya davant la República francesa en febrer de l'any 2020 i davant el Principat de Mónaco en maig de 2020. Durant esta etapa, fon distinguit en el premi a «Personalitat espanyola en França 2020» per la Cambra Oficial de Comerç d'Espanya en França.

En març de l'any 2020, fon elegit per a redactar la ponència en matèria de relacions internacionals i Unió Europea de la ponència marc del PSOE per al XL Congrés, que es va celebrar en Valéncia entre el 15 i el 17 d'octubre de 2021. En eixe Congrés fon elegit membre del Comité Federal del PSOE.

En les eleccions generals del 23 de juliol de 2023 va formar part de la llista del PSOE per Madrit al Congrés dels Diputats, conseguint l'escan. El 17 d'agost de 2023 va prometre el càrrec de diputat durant la sessió constitutiva de la XV Llegislatura. Va abandonar el seu escan en el Congrés el 6 de decembre de 2023, sent substituït per Zaida Cantera de Castro.

Cites[editar | editar còdic]

Lo Rat Penat considera insultant que el Ministre d'Exteriors diga que els valencians parlem català. El Ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, va remetre el passat dimecres 18 de setembre, una carta a Roberta Metsola, presidenta del Parlament Europeu, en la que es demanava un nou impuls per al català, vasc i gallec, oblidant-se completament de l'idioma valencià. En esta missiva s'incloïa de forma incomprensible al valencià dins del català, vulnerant l'Estatut d'Autonomia valencià, a on se reconeix al valencià com a llengua cooficial, de la mateixa manera que es ninguneja el sentir majoritari dels valencians, que defenen que parlen una llengua pròpia i independent.
'El valencià, una llengua d'Europa' per Lo Rat Penat (Instagram, 19.9.2024)
José Manuel Albares dice que la prioridad es que se hable catalán en las instituciones europeas. Que se hable catalán en Europa, que sea oficial en la Unión Europea, cosa que la Unión Europea ya le ha dicho 20 veces que se olvide. Albares dice que es una lengua que utilizan 10 millones de personas.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons