Diferència entre les revisions de "Regne de Portugal"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Image:Senyera Regne Portugal.png|300px|right]]
 
[[Image:Senyera Regne Portugal.png|300px|right]]
El '''Regne de Portugal''' fon un [[estat]] situat a l'oest de la [[Península Ibèrica]] entre els [[segle XII|segles XII]] i [[segle XX|XX]], moment en el qual es convertí en la [[Primera República de Portugal]] per mig de la [[Revolució del 5 d'octubre de 1910|revolució]] del [[5 d'octubre]] de [[1910]].
+
El '''Regne de Portugal''' fon un [[estat]] situat a l'oest de la [[Península Ibèrica]] entre els [[sigle XII|sigles XII]] i [[sigle XX|XX]], moment en el qual es convertí en la [[Primera República de Portugal]] per mig de la [[Revolució del 5 d'octubre de 1910|revolució]] del [[5 d'octubre]] de [[1910]].
  
 
==Orígens==
 
==Orígens==
 +
En l'any [[868]] es constituí el [[Primer Comtat de Portugal]], el qual permaneixerà fins al any [[1071]] en la capital en la ciutat de [[Porto]] baix la dinastia de [[Vímara Peres]], com un [[feu]] migeval del [[Regne d'Astúries]]. Posteriorment, en l'any [[1093]] la [[dinastia Borgonya]] conseguí fer-se en el poder del [[Segon Comtat de Portugal]], en este periodo baix l'influència del [[Regne de Castella]]. En l'any [[1139]] el comte [[Alfons I de Portugal|Alfons I]] conseguí proclamar-se [[rei de Portugal]] i independisar-se de Castella, la qual ho reconegué en [[1143]].
  
L'any [[868]] es constituí el [[Primer Comtat de Portugal]], el qual romanguera fins el [[1071]] en la capital a la ciutat de [[Porto]] sota la dinastia de [[Vímara Peres]], com un [[feu]] del [[Regne d'Astúries]]. Posteriorment, l'any [[1093]] la [[dinastia Borgonya]] conseguí fer-se en el poder del [[Segon Comtat de Portugal]], en este periodo sota influència del [[Regne de Castella]]. El [[1139]] el comte [[Alfons I de Portugal|Alfons I]] conseguí proclamar-se [[rei de Portugal]] i independisar-se de Castella, la qual reconegué el [[1143]].
+
En l'any [[1179]] el [[Papa]] [[Alexandre III]], a través de la [[bula]] ''Manifestus Probatum'', reconegué a Portugal com a país independent i com a vassall de l'[[Iglésia Catòlica]].
 
 
El [[1179]] el [[papa]] [[Alexandre III]], a través de la [[bula]] ''Manifestus Probatum'', reconegué Portugal com a país independent i com a vassall de l'[[Iglésia Catòlica]].
 
  
 
[[Categoria:Geografia històrica de Portugal]]
 
[[Categoria:Geografia històrica de Portugal]]
 
[[Categoria:Regnes històrics d'Europa|Portugal]]
 
[[Categoria:Regnes històrics d'Europa|Portugal]]
 
[[Categoria:Història de Portugal]]
 
[[Categoria:Història de Portugal]]

Última revisió del 19:37 25 nov 2018

Senyera Regne Portugal.png

El Regne de Portugal fon un estat situat a l'oest de la Península Ibèrica entre els sigles XII i XX, moment en el qual es convertí en la Primera República de Portugal per mig de la revolució del 5 d'octubre de 1910.

Orígens[editar]

En l'any 868 es constituí el Primer Comtat de Portugal, el qual permaneixerà fins al any 1071 en la capital en la ciutat de Porto baix la dinastia de Vímara Peres, com un feu migeval del Regne d'Astúries. Posteriorment, en l'any 1093 la dinastia Borgonya conseguí fer-se en el poder del Segon Comtat de Portugal, en este periodo baix l'influència del Regne de Castella. En l'any 1139 el comte Alfons I conseguí proclamar-se rei de Portugal i independisar-se de Castella, la qual ho reconegué en 1143.

En l'any 1179 el Papa Alexandre III, a través de la bula Manifestus Probatum, reconegué a Portugal com a país independent i com a vassall de l'Iglésia Catòlica.