Zoroastre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Detall de L'Acadèmia d'Atenes, de Rafael (1510). El personage en l'esfera en la mà se sol identificar en Zoroatre

Zoroastre (en grec: Ζωροάστρης Zōroastrēs; en avèstic: Zarathuštra) és el nom del profeta fundador del zoroastrisme o mazdeisme.

Se sap poc o res d'ell de manera directa, i les poques referències que se coneixen estan rodejades de misteri i llegenda. Hi ha discrepàncies sobre el seu lloc de naiximent. Segons algunes corrents naixqué en Rhages (prop de Teheran, en Iran), segons atres en Afganistan o Kazakstan.[1]

Atres fonts argumenten que Zoroastre és més be un títul donat a una série de mestres (fins quatre), més que el nom d'un concret d'ells, i que l'home al que solem referir-mos com Zoroastre hauria segut l'últim de la serie. Mediant càlculs indirectes sobre referències a atres personages coetàneus o posteriors, s'estima que naixqué entre el principi del primer mileni i el sigle VI a. C.[2]

Referències[editar | editar còdic]

  1. Watson, P.: Ideas. Historia intelectual de la humanidad (capítul 5: «El sacrificio, el alma, el salvador: el gran avance espiritual», pág. 178-181). Espanya: Crítica, 2006. ISBN 84-8432-724-8.
  2. Filoramo, G.; M. Massenzio; M. Raveni; i P. Scarpi (2000): Historia de las religiones (capítul 10: «Zoroastrismo»), 445 pág. Espanya: Crítica, 2000. ISBN 84-8432-078-2.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons