Trifilita
La trifilita és un mineral de la classe dels minerals fosfats, i dins d'esta pertany al nomenat “grup de la trifilita”.
Fon descoberta en l'any 1834 en el bosc bavar, en l'estat de Baixa Saxònia (Alemanya), sent nomenada aixina del grec phylon -família-, per estar compost de tres cations -Fe, Li, traces de Mn-.
Característiques[editar | editar còdic]
És un fosfat anhidro de liti i ferro. El grup de la trifilita al que pertany són fosfat anhidros, sent isoestructural en el olivino ((Mg,Fe)SiO4). L'oxidació del mineral pot canviar molt les propietats òptiques.
Forma una série de solució sòlida en la litiofilita (LiMn2+*PO4), en la que la substitució gradual del ferro per manganeso va donant els distints minerals de la série.
Ademés dels elements de la seua fòrmula, sol dur com a impurees: manganés, magnesi i calci.
Formació i jaciments[editar | editar còdic]
És un mineral de formació secundària comunament pseudomòrfic de les espècies primàries originals. És el més abundant dels fosfats primaris en un complex zonado de roques pegmatita de tipo granit, a on normalment es troba reemplaçant a la siderita junt a atres minerals fosfats. Pot tindre creiximent epitàxic en la graftonita.
Sol trobar-se associat a atres minerals com: ferrisicklerita, heterosita, alluaudita o atres fosfats i òxits del ferro i manganés.
Referències[editar | editar còdic]
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Trifilita.