Tiroides
Introducció[editar | editar còdic]
La tiroides és una glàndula endocrina situada en la part anterior del coll, just davant de la tràquea. Té forma de palometa i està formada per dos lòbuls que s'uneixen per un istme. La seua funció principal és la producció d'hormones que regulen el metabolisme del cos, aixina com el creiximent i el desenroll.
Anatomia[editar | editar còdic]
La tiroides està composta per foliculs que contenen un líquit nomenat coloide, el qual és ric en tiroglobulina, una proteïna precursora de les hormones tiroidals. Les dos hormones principals que produix la tiroides són la tirosina (T4) i la triiodotironina (T3). Estes hormones són essencials per al funcionament adequat de diversos sistemes del cos.
Funció[editar | editar còdic]
Les hormones tiroidals tenen un paper fonamental en la regulació del metabolisme, afectant la manera com el cos utilisa l'energia. També influïxen en el creiximent i el desenroll, aixina com en la funció del sistema nerviós. La producció d'hormones tiroidals és regulada per l'hormona estimulant de la tiroides (TSH), que és secretada per la glàndula pituïtària.
Trastorns de la tiroides[editar | editar còdic]
Els trastorns de la tiroides poden afectar la seua funció i, per tant, el metabolisme del cos. Alguns dels trastorns més comuns inclouen:
- Hipotiroïdisme: Una condició en la qual la tiroides no produïx suficients hormones, provocant síntomes com fatiga, aument de pes i depressió.
- Hipertiroïdisme: Una condició en la qual la tiroides produïx un excés d'hormones, que pot causar pèrdua de pes, ansietat i palpitacions.
- Bocí: Un aument de la mida de la tiroides, que pot ser causat per una deficiència d'yodo o atres factors.
- Càncer de tiroides: Una forma de càncer que afecta les cèlules de la tiroides, que pot ser detectat per mig d'ecografies o biòpsies.
Diagnòstic i tractament[editar | editar còdic]
El diagnòstic dels trastorns de la tiroides sovint implica anàlisis de sanc per mesurar els nivells d'hormones tiroïdals i TSH. El tractament pot incloure medicaments per regular els nivells hormonals, teràpia en yodo radioactiu o cirugia en casos més greus.
Conclusió[editar | editar còdic]
La tiroides és una glàndula vital per al bon funcionament del cos humà. La seua salut és fonamental per mantindre un metabolisme equilibrat i un benestar general.
Referencies[editar | editar còdic]
- RAE. Tiroides
- Anatomía Humana, Vol. 2, pag 1675. Autores: Michel Latarjet, Alfredo Ruiz Liard
- Fisiología de la glándula tiroides. Disfunción y parámetros funcionales de laboratorio en patología de tiroides. Rev. ORL vol.11 no.3 Salamanca jul./sep. 2020. Autor: Luis Francisco Santiago-Peña
- Harrison Principios de Medicina Interna 17va edición (2006). «Capítulo 335. Trastornos de la glándula tiroides». Harrison online en español. McGraw-Hill
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Ross, Michael H.; Pawlina, Wojciech (2016). Histología: texto y atlas: correlación con biología celular y molecular (7.ª edición). L'Hospitalet de Llobregat: Wolters Kluwer. ISBN 978-84-16004-96-6
- Young, Barbara; O’Dowd, Geraldine; Woodford, Phillip (2014). Wheater: histología funcional: texto y atlas en color (6.ª edición). Barcelona: Elsevier. ISBN 978-84-9022-688-9
Enllaços externs[editar | editar còdic]
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Tiroides.