Tir i arrastre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Competició de Tir i arrastre en Benicarló

El Tir i arrastre és un deport hípic valencià. La seua practica està estesa per tot el territori valencià.

Orige[editar | editar còdic]

L'orige d'este deport valencià pareix que prové dels anys quaranta, quan un tractant de bésties, Ramón Tamarit, venia els seus animals en la fira d'animals que es celebrava en Valéncia dins de l'antic llit del riu Túria, entre el pont dels Serrans i el de la Trinitat.

Quan el venedor tenia un comprador interessat, per a ensenyar-li la valia de l'animal en faenes agrícoles i de transport, acostumava a enganchar-ho a un carro en una gran càrrega i fer-ho evolucionar per a on n'hi havia més dificultats, prop del riu, que era zona arenosa.

Més avant, estes exhibicions es varen convertir en deport, utilisat pels llauradors valencians per a resoldre disputes i desafiaments, imponent-se la pista d'arena com a lloc de competició i estandarisant-se unes regles bàsiques. S'utilisen els cavalls de camp o percherons, grans, forts i robusts, que arrosseguen treballant grans pesos, i que estan familiarisats en l'esforç.

Descripció[editar | editar còdic]

El tir i arrastre es atre dels deports populars valencians que de quan en quan podem vore-ho durant les festes dels pobles. Hòmens i cavalls competixen en unes pistes d'arena i grava de 90 m. de llargària i una grossària que varia de 1 m. d'altura i 6 m. d'ample. Els animals són percherons o egües de transport. Els carros que competixen deuen de tindre característiques semplants. La pista sol estar dividida en tres trams per mig de travessers, senyalisats per banderoles. Els juges determinen el temps i les descalificacions als carreters que castiguen als animals en excés.

Les modalitats solen ser les següents: Mà a mà, quan un sol cavall arrastra el carro. O tir de dos, tres, quatre o cinc cavalls, en els que la proporció es de 25 K. d'arena o de grava per quilo de pes del cavall. La més professional és aquella en que la proporció es de 25 a 30 K. de càrrega per cavalleria, sol valdre com a exhibició.

Varietats[editar | editar còdic]

Atres varietats d'este deport són les següents:

  • Tir i arrastre.
  • Tir al gat o Gat-gat, és la modalitat en la que els cavalls estan enganchats pels quartos trassers i guanya l'animal que arrastra a l'atre al seu terreny.
  • Tir al piló o Pilonet, cup o arbre, és una atra modalitat, pero poc apreciada, que consistix en junyir la cavalleria a un poste fix; l'animal que més voltes estira i allarga el tir, guanya.
  • Corregudes de Joyes.

Enllaços externs[editar | editar còdic]