Sant Petersburc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau d'hivern, en Sant Petersburc.

Sant Petersburc (en rus Санкт-Петербу́рг, transcrit Sankt-Peterburg), coneguda coloquialment com a Питер (transcrit "Píter") i abans coneguda com a Leningrad (Ленинград, 19241991) i Petrograd (Петрогра́д, 19141924), és una ciutat de la Rússia nort-occidental, situada en el delta del riu Nevà, en l'extrem oriental del golf de Finlàndia, en la mar Bàltica.

Fon fundada pel sar Pere el Gran el 16 de maig de 1703 en l'intenció de convertir-la en la "finestra de Rússia cap al món occidental". A partir de llavors es convertí en capital de l'imperi rus durant més de dos-cents anys fins que despuix de la Revolució russa la capital del país va retornar a Moscou.

Actualment Sant Petersburc és la segona ciutat més gran de la Federació Russa en 5.023.313 habitants. Estimació basada en el Cens de l'any 2010 i una de les ciutats més grans d'Europa. El Centre històric de Sant Petersburc està considerat patrimoni de l'humanitat per la Unesco. Sant Petersburc és ademés seu de la cort constitucional de Rússia.