Rosa Díez

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Rosa María Díez González
Rosa Díez en l'any 2012
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Política i escritora.
Naiximent: 27 de maig de 1952
Lloc de naiximent: Sodupe, Güeñes, Viscaya, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Rosa María Díez González, coneguda popularment com a Rosa Díez, (Sodupe, Güeñes, Viscaya, 27 de maig de 1952) és una política i escritora espanyola. És cofundadora del partit polític Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), partit polític del que fon també líder i portaveu des de la seua creació fins a juliol de l'any 2015 i en el que fon diputada en el Congrés dels Diputats des de 2008 fins a 2016.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

Fins a l'any 2007 fon militant del Partit Socialiste Obrer Espanyol (PSOE), partit en el que va aplegar a ser diputada foral de Viscaya (1979-1983), apoderada i vicepresidenta de les Juntes Generals de Viscaya (1983-1987), membre de l'eixecutiva del PSE-EE (1985-2000), parlamentària del Parlament Vasc (1987-1999), regidora de Güeñes (1987-1991), consellera del Govern Vasc (1991-1998), presidenta de la Delegació Socialista Espanyola en el Parlament Europeu (1999-2004) i eurodiputada (1999-2007).

Quan era militant del PSOE, s'autodefinia en exclusiva com a socialdemócrata.​ No obstant, va evolucionar fins a proclamar-se tant de la tradició socialdemócrata com de la tradició lliberal​ i, conseqüentment, es va definir a sí mateixa quan era la portaveu de UPyD com una política social lliberal que recolza l'economia de lliure mercat, les llibertats individuals i l'Estat del benestar.​ Aixina mateix, Rosa Díez passà de ser autonomista durant la major part de la seua etapa socialista a defendre el centralisme,​ sent esta diferència respecte a la forma d'Estat junt en el seu rebuig a la política antiterrorista del govern socialiste de José Luis Rodríguez Zapatero el motiu principal pel que va abandonar el PSOE.​ Ademés, es proclama partidària de la llaïcitat entesa com el respecte a totes les creències religioses, a excepció de l'islam i qualsevol atra religió que no siga respectuosa en l'Estat de dret.​ També, es declara constitucionalista, demócrata radical,​ europeista, feminista, patriota espanyola, progressista i republicana a pesar de conviure be en una monarquia parlamentària que, somesa a la Llei de Transparència, siga garant de l'unitat i sobirania de la nació espanyola.

Final de la seua trayectòria en UPyD[editar | editar còdic]

Despuix de les Eleccions generals d'Espanya d'abril de 2019, Rosa Díez va recolzar una coalició electoral entre el PP, Ciutadans i Vox en tota Espanya perque «no hi ha res més reaccionari que els bolivarians, els supremacistes, els proetarres i els qui els recolzen o es recolzen en ells per a governar».​ Conseqüentment, va participar en un acte organisat pel PP en el Congrés baix el títul "Espanyols en defensa de lo comú" per a donar el seu respal a la coalició Espanya Suma.​ Posteriorment i despuix de no eixir avant dita coalició, Rosa Díez va acodir com invitada a un mítin del Partit Popular celebrat en Barcelona a on va demanar el vot per al PP, manifestant que volia que Pablo Casado guanyara les Eleccions generals d'Espanya de novembre de l'any 2019. La fundadora de UPyD va justificar esta decisió perque, al seu juí, «lo que es juga en estes eleccions no és esquerra o dreta, sino progrés i llibertat o regressió i caos». Rosa Díez volia «un govern progressiste que no siga presidit per Pedro Sánchez perque aplegà de la mà dels enemics d'Espanya i seguix pactant en ells». Aixina que Rosa Díez creïa que «la millor opció és votar a Pablo Casado en esta situació extraordinària perque el PP ―i no Ciutadans o Vox― és el partit que més possibilitats té de guanyar les eleccions». Ademés, deya que «el PP ha fet autocrítica» i confia que «Pablo Casado complixca la seua promesa de no tornar a les polítiques del passat per a "assossegar" als nacionalistes».

Obra[editar | editar còdic]

  • Porque tengo hijos (Editorial Adhara, 2006)
  • Merece la pena (Editorial Planeta, 2008)
  • Es lo que hay (Editorial Debate, 2011)
  • Los aventureros cuerdos: ocho años de rebelión magenta (Ediciones Península, 2016)
  • La demolición. La gran traición de Sánchez a la democracia (La Esfera de los Libros, 2021)
  • Maquetos: Una historia escrita para que nadie olvide (La Esfera de los Libros, 2022)

Atres senyes[editar | editar còdic]

És membre fundador de la ONG Solidaritat Internacional, que desenrolla la seua activitat en Amèrica Llatina. També ha participat en l'organisació pacifista Moviment per la Pau, el Desarmament i la Llibertat, i en el passat també va participar del colectiu Gest per la Pau d'Euskal Herria. Aixina mateix, és membre de la plataforma política ¡Basta Ya! contra el terrorisme de ETA i el nacionalisme obligatori.

Des de l'any 1991 utilisa escolta per estar amenaçada per ETA, grup terrorista que va intentar assessinar-la enviant un paquet bomba a la seua casa.

Enllaços externs[editar | editar còdic]