Programa espacial francés

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El programa espacial francés inclou totes les activitats espacials civils i militars franceses. Es dedica principalment des de la década de 1970 en un marc multinacional sobretot en l'Agència espacial europea (ESA). El Centre National d'Études Spatiales (CNES) és responsable d'implementar l'espai polític disponible per a esta finalitat i en un presupost de 1.698 millons d'euros en l'any 2004 dels quals 685 millons són pagats a l'Agència Europea per als programes duts a terme baix la seua supervisió.[1]

El programa espacial francés s'ha beneficiat d'importants inversions a partir de la década de 1960 pel desig de conseguir l'autonomia nacional que li va permetre jugar un paper de liderage en un verdader política espacial europea. El presupost espacial francés, està estancat des de la década de 2000 en euros constants,[2] seguix sent un dels països més importants de l'Agència Espacial Europea.

Els principals programes en els desenrolls relacionats en el context europeu per al llançador europeu Ariane 5, la preparació del Port Espacial Europeu de Kourou a l'arribada dels llançadors Vega i Soyuz fins a finals de l'any 2009, la participació en l'Estació Espacial Internacional (suministrament ATV, etc.), els telescopis espacials (en el 2009 Herschel i Planck), diversos satèlits d'observació de la Terra i l'establiment del sistema de navegació per satèlit Galileo. En no haver pogut convéncer als seus socis per a crear una defensa europea, diversos satèlits d'us militar (observació, alerta, telecomunicacions, etc.) es desenrollen en un context purament nacional o en cooperació en un o dos països. Atres programes es duen a terme en colaboració particularment en els Estats Units, l'Índia i China.

Referències[editar | editar còdic]

Vínculs externs[editar | editar còdic]