Ona de calor en Europa en juliol de 2022

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Temperatures màximes del 3 al 9 de juliol en Europa.

La ona de calor en Europa de juliol de 2022 és un episodi de calor extrema que ha afectat a gran part de Europa Occidental des de principis del més de juliol. Els primers reportes sobre un increment alarmant en la temperatura varen començar des del dissabte 9 de juliol en la península ibèrica, illes Balears i les illes Canàries, no obstant no va ser sino fins al 10 de juliol que la Agència Estatal de Meteorologia (AEMet) d'Espanya va anunciar l'inici d'una nova ona de calor en pràcticament tot el continent europeu, la segona en menys d'un més. Països com França, Bèlgica, Països Baixos i el Regne Unit varen escomençar poc temps despuix a registrar alces considerables en la temperatura també. En les seues previsions, l'Agència Estatal de Meteorologia va advertir que esta ona de calor donaria com a resultats nous senyes de temperatures màximes absolutes en moltes províncies espanyoles, previsió que es va estendre a atres països com Regne Unit i Bèlgica, els qui varen registrar màxims de temperatura històrics.

En els primers sis dies l'ona de calor va deixar 360 morts en Espanya, registrant el seu pico màxim el divendres 15 de juliol en 123 decesos en un sol dia, obligant al Govern espanyol a emetre un avís per risc extrem el dissabte 16 de juliol en vàries zones del país, com Saragossa, Cantàbria, Badajoz, Navarra, La Rioja la província de Còrdova i Sevilla, a on es varen registrar temperatures propenques als 44 graus. En Portugal per la seua banda varen fallir 238 persones entre el 7 i 13 juliol, la majoria d'ells vells en condicions subjacents. En Regne Unit es va decretar per primera volta en la seua història alerta roja per l'ona de calor. Les autoritats varen alertar de que les temperatures alcançarien els 40°C per primera volta, superant el récort anterior de 38,5°C registrat en l'any 2019. El primer ministre Boris Johnson va convocar un gabinet d'emergència per a buscar solucions davant la preocupant situació. Els Governs de Alemània, França i Itàlia es varen vore també forçats a declarar alerta màxima en els seus respectius països degut l'ona de calor.

Encara que encara no es coneix l'extensió total dels danys, l'ona de calor ha deixat imàgens insòlites dels numerosos incendis forestals que han arrasat boscs en Espanya, Portugal i França i els danys a l'infraestructura de numerosos països.