Macau

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Imàgens de Macau

Macau (chinenc tradicional 澳門, chinenc simplificat 澳门, pinyin àomén, portugués Macau), oficialment Regió administrativa especial de Macau de la república popular de China, és una regió administrativa especial (RAS) de la república popular de China des del 20 de decembre de 1999.[1][2] Anteriorment, Macau va ser colonisat i administrat per Portugal durant més de 400 anys sent considerat com l'última factoria i colònia europea en China[3] i en Asia[4].

La creació d'est enclau se remonta a la mitat del sigle XVI,[5] quan Macau fon colonisat pels portuguesos. La zona prosperà ràpidament, lo que la convertí en una ciutat d'importància i un intermediari dels intercanvis entre China, Europa i Japó. A partir de l'any 1887, China reconegué oficialment la sobirania i l'ocupació perpètua de Portugal en Macao a través del Tractat sino-portugés de Pekin. En 1967, en acabant d'una revolta motivada pels pro-comunistes chinencs residents en Macao, Portugal renuncià a la seua ocupació perpètua del territori. En 1987, Portugal i China acorden que Macao tornaria a la soverania chinenca el 20 de decembre de 1999.[5] Macau ha vixcut un creiximent econòmic ràpit, bassat en el turisme i els cassinos, lo que fa de Macau una de les ciutats més riques del món.

Des de l'any 1999 el nom oficial de Macau és «Regió administrativa especal de Macau de la Républica popular de China» (RASM). Macau se rig segons els principis del govern central de la república popular China, « un país, dos sistemes ». L'administració de Macau te un «alt grau d'autonomia», en un règim especial, similar al de Hong Kong. En consequència, el govern local gestiona teòricament totes les funcions, excepte les relacions exteriors i la defensa. La República popular China garantisa el manteniment del seu sistema econòmic-financer i les seues especificitats per un mínim de 50 anys, fins l'any 2049.[6]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons