Josep Bea Izquierdo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Josep Bea Izquierdo (1912 - † 1984) fon un autor teatral i poeta festiu valencià. Estigué vinculat al món de les falles com autor de llibrets (explicacions satiriques en vers sobre el contingut del monument faller).

Josep Bea Izquierdo ha segut un dels més grans poetes festius que ha tengut el món de les Falles. És el poeta i autor teatral que millor ha sabut amprar la satira en els seus versos. La Falla de Josep Bea en l'any 1988 aprofità el seu Llibret per a insertar una antologia postuma del poeta.

Dels molts versos destacar els que dedicà a la construcció de Ford Almussafes; a les Corts que nomenà "El gran circ d'Espanya", l'Himne al Ministeri de Facenda. Totes les seues obres estaven plenes de satira.

Era tal la "sal grossa" en la que jugava en els seus versos que en ocasions servia inclús per a riure de les seues pròpies desgracies. Li tingueren que amputar una cama, es va recuperar de l'operació i la seua "mala cama", segons dia ell mateixa als seus propis amics, va ser per a versificar sobre la cama.

S'han fet diferents homenages especialment del món faller i del món valencianiste. Te un carrer dedicat a la seua persona en la ciutat de Valéncia.