Heliotrop
L'heliotrop, és una planta de la família de les borraginàcees pertanyent al gènero Heliotropium que presenta troncs peluts i flors chicotetes de color blau, lila o blanc. Habita en terreny conreat, al costat de carreteres i roques en tota Europa, excepte en Europa del nort.
Descripció[editar | editar còdic]
És una planta anual o perenne àmpliament ramosa, a voltes arbusts chicotets, en pèls grisencs, i fètida. Fulles ovalades o elíptiques, de base cuneada a arredonida, peciolades. Són plantes hermafrodites, en flors blanques, blaves o liles, que florix de juny a octubre.
L'inflorescència en cims helicoidals o flors solitàries a lo llarc dels talls frondosos; sépals, lliures o casi lliures fins a la base; corola tubular, estams insertats en la gola del tubo de la corola; ovari carpelar, freqüentment lobulat, estil terminal o absent, estigma de forma variable. Fruts secs, separats en 2 o 4 nuececillas en madurar-se.
Taxonomia[editar | editar còdic]
El gènero va ser descrit per Carlos Linneo i publicat en Species Plantarum . L'espècie tipo és: Heliotropium europaeum L.
El nom genèric d'Heliotropium deriva de Heliotrope (Heli que significa en grec "sol", i tropein que significa "tornar") i es referix al moviment de la planta mirant al sol.
Hi ha unes 150 espècies aceptades, i casi 500 queden encara sense resoldre taxonòmicament. Vàries d'elles són populars plantes de jardí.
Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]
Diferents tipos d'Heliotrop:
Referències[editar | editar còdic]
- Heliotropium en The Plant List
- Heliotropium en USDA, ARS, National Genetic Resources Program. GRIN, Beltsville, Maryland
- Heliotropium. Tropicos.org. Missouri Botanical Garden
Bibliografia[editar | editar còdic]
- Colmeiro, Miguel: «Diccionario de los diversos nombres vulgares de muchas plantas usuales ó notables del antiguo y nuevo mundo», Madrid, 1871.
- Heliotropium
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Heliotrop.
- Wikispecies té un artícul sobre Heliotrop.
- «Heliotrop». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).