Grapa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Grapes sense grapar i grapades (per davant i per darrere)
Grapes recobertes de coure


Una grapa, és una peça de ferro o un atre metal els dos extrems doblegats i puntaguts del qual es claven per a unir i subjectar papers, taules o atres coses.

Les grapes s'han empleat a lo llarc de l'història per a enllaçar els sellars d'una fàbrica i sent de ferro en construccions econòmiques i de bronze en el restant. En les antigues construccions de l'época romana, es varen fer algunes de fusta en forma de doble cua de milà pero les que més es varen utilisar varen ser les de bronze i el desig d'apoderar-se d'este metal ha contribuït notablement a la destrucció dels monuments antics. Triaven el bronze perque, ademés de ser més durador, no s'oxida com el ferro aumentant de volum i fent botar les pedres.

En l'Edat Mija, es varen utilisar grapes de ferro per a lligar els sellars d'una mateixa filada. Solien colocar-se dobles i es repetien formant un encadenat general. La manera més sòlida d'unir les grapes consistia a embotir-les en el gros de les pedres i fixar-les en plom, quan el tipos de pedra utilisat podia soportar la calor sense trencar-se. Aixina es realisaven comunament en l'antiguetat . Quan no va poder utilisar-se el plom s'utilisava el sofre.

En les obres de marbreria s'utilisaven les grapes de coure o bronze o es cuidava de cisellar-les per a evitar la seua oxidació. Adoptaven diferents formes segons tingueren com a objecte refermar i subjectar les brancalades dels fumerals o enllaçar peces que s'hagueren partit.

  • en el primer cas, s'utilisen les grapes d'empotrament o de taló que són de ferro o de coure.
  • en el segon cas, se gasten grapes en T.

Actualment, s'utilisen també grapes de chicotetes dimensions com a material de papereria per a agrupar papers i documents. Es comercialisen en cartuchos i s'apliquen per mig de la grapadora. Per a retirar-les, n'hi ha que fer us del llevagrapes.

Referencies[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons