George Jean Nathan

George Jean Nathan (Fort Wayne, Indiana, Estats Units, 14 de febrer de 1882 - † Nova York, Estats Units, 8 d'abril de 1958), fon un crític de teatre i editor de revistes nortamericà. Treballà en estreta colaboració en H. L. Mencken, lo que li va donar prominència a la revista lliterària The Smart Set com a editor i fon cofundador i editor de The American Mercury i The American Spectator.
Biografia[editar | editar còdic]
Nathan naixqué en Fort Wayne, Indiana, el 14 de febrer de l'any 1882, fill d'Ella (Nirdlinger) i de Charles Naret Nathan.
Estudis[editar | editar còdic]
Es va graduar en l'Universitat de Cornell en l'any 1904. Allí, fon membre de la societat Quill and Dagger i editor de The Cornell Daily Sun. Hi ha algunes proves de que Nathan fon judeu i va tractar (en èxit) d'ocultar-ho.
Vida social[editar | editar còdic]
Nathan tingué fama de "doner" i no l'importava eixir en dònes que treballaven en el teatre. El personage d'Addison De Witt, el crític de teatre irascible que busca a una estrela (interpretada per llavor per la desconeguda Marilyn Monroe) en la película All About Eve de 1950, estava basado en Nathan.
Tingué una relació romàntica en l'actriu Lillian Gish, que començà a finals de la década de 1920 i durà casi una década. Gish rebujà repetidament les seues propostes de matrimoni. Nathan finalment es casà en una actriu de teatre considerablement més jove, Julie Haydon, en l'any 1955.
Falliment[editar | editar còdic]
Nathan fallí en la ciutat de Nova York en l'any 1958, a l'edat de 76 anys.
Llegat[editar | editar còdic]
Escrigué només una obra, la d'un acte titulada El misteri etern, que es va estrenar en 1913 en el Teatre Princess de Nova York. Owen Hatteras es referí a l'obra com un fracàs quan va chancejar dient que Nathan "ha prohibit la producció de l'obra d'ara en avant en qualsevol ciutat nortamericana llevat Chicago, ciutat en la que qualsevol que elegixca pot representar-la sense pagament de regalies".
Walter Winchell obrí la seua columna en 1937 en una referència a Nathan com "un crític dur". El premi George Jean Nathan, un honor en la crítica dramàtica, du el seu nom. Nathan també fon inclós en el Saló de la Fama del Teatre Americà.
Nathan llegà les seues cartes i documents a l'Universitat de Cornell. Entre els seus documents hi havia vàries cartes que va rebre d'Eugene O'Neill.
Cites[editar | editar còdic]
Referències[editar | editar còdic]
- Ivry, Benjamin. "The Jewish Backstory behind 'All about Eve'", in: The Forward, July 15, 2020
- Hatteras, Owen (2002). "George Jean Nathan". Menckeniana. 161: 3–11
- Milton Highsmith, James: The Cornell Letters, #4600-1407. Division of Rare and Manuscript Collections, Cornell University Library
- Winchell, Walter (April 3, 1937). "On Broadway". The Daily Mirror. p. 10
Enllaços externs[editar | editar còdic]
Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre George Jean Nathan.