Gai

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Gays»)
Anar a la navegació Anar a la busca

Gai és el terme amprat per a fer referència a l'homosexualitat sobretot masculina, és dir, s'utilisa per a referir-se a un home homosexual que sent atracció sexual, física, emocional o sentimental únicament cap als hòmens.

Gai es un terme que descriu als varons que es senten atrets afectivament i/o sexualment. En l'image un samurai besa a actor de kabuki ca. 1750.

La principal diferència entre els térmens homosexual i "gai" és que el segon, com és originalment un sinònim d'alegre, divertit, -tant en valencià com en anglés- és un terme positiu, que fon escollit originàriament per la comunitat gai de San Francisco per a referir-se a si mateixos; en canvi "homosexual" és un neologisme, acunyat en el sigle XIX, que originàriament tenia connotacions negatives que feyen pensar en una patologia, malaltia o tara. En els països anglòfons gay es pot aplicar també a les lesbianes, en valencià 'gai' es referix quasi exclusivament al genere masculí.[1] Per este motiu, quan es vol referir al conjunt dels homosexuals, tant masculins com femenins, s'acostuma a amprar l'expressió "gais i lesbianes".

Durant un temps, el terme gai s'ha utilisat com a sinònim de qualsevol cosa relacionada en els hòmens homosexuals. Per eixemple, el terme bar gai encara es referix a un bar que s'atén principalment a una clientela masculina homosexual o que forma part de la cultura dels hòmens gais. A finals del sigle XX els grups LGBTIQ+ i les guies d'estil van recomanar la paraula gai per a descriure a totes les persones atretes exclusivament pels membres del mateix sexe.

Etimologia[editar | editar còdic]

El terme gai és un préstam d'orige provençal i no de l'idioma anglés, com es creu popularment. El terme prové del llatí Gaudium (gaudi, plaer) que evolucionaria a gai (escrit igual en valencià) que significa alegre. En este sentit l'utilisa el poeta Antonio Machado al poema «Retrat» que va publicar en l'any 1906 en el diari El Liberal i que en acabant aparegué en el seu llibre Campos de Castilla, a on parla del «gay trinar» per a indicar que ell no era un pardal que canta alegrement.

Este terme fon inclòs en el diccionari de la Real Acadèmia Espanyola (DRAE), edició de l'any 2001.

En l'Anglaterra victoriana, el terme "gai" s'aplicava als hòmens que eixercien la prostitució homosexual, per la manera alegre en que vivien i la manera com es vestien. Finalment, el terme gai boy (lliteralment "chiquet alegre" o "prostitut") es convertí en sinònim d'homosexual en anglés.

En el cine, la primera película que usà este terme, fon la película Bringing Up Baby de l'any 1938, en Cary Grant.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Comunitat LGBT · Gay Pride Flag.svg
LGBTDia Internacional de l'Orgull LGBTDisturbis de StonewallGaiLesbianaSafoHomosexualitatRegne de Valencia, Gais, Lesbianes, Transexuals i Bisexuals