Gaspar Thous i Orts

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gaspar Thous i Orts
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocat, escritor i polític.
Naiximent: 1836
Lloc de naiximent: Benidorm, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1891
Lloc de defunció: Filipines

Gaspar Thous i Orts (Benidorm, 1836 - † Illa de Negres, Filipines, 1891). Fon un advocat, periodiste, escritor i polític valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Cursà tres anys de la carrera de Dret en l'Universitat de Valéncia i va concloure els seus estudis en la de Madrit. Eixercix d'advocat en la província d'Alacant durant alguns anys per a més tart traslladar-se a Madrit a on eixercix de periodiste.

Allí colaborarà en el periòdic tradicionaliste La Estrella i fundarà la revista El Pensamiento de Madrid i la publicació satírica El Fuelle.

S'incorpora a les forces carlistes que operaven en el nort de la Península en l'any 1872, sent nomenat Alcalde major d'Àlaba i advocat de la seua Diputació. Allí dirigirà el Bolletí de la Guerra imprés pels carlistes. Posteriorment, quan el front carliste del Nort es va descompondre, seguirà la chafada deixada per les tropes del Pretenent en el seu periple peninsular, sense deixar de participar en les llabors publicístiques, colaborant en el semanari carliste La Vanguardia, publicat en Vistabella.

En eixa etapa és nomenat Governador civil de Castelló per la Junta carlista, estenent la seua jurisdicció únicament a la zona ocupada per les tropes del Pretenent.

Acabada la guerra, s'acull a l'indult oferit pel Govern i retorna a Valéncia, a on forma part de la redacció de les publicacions tradicionalistes L'Unió Catòlica i dirigix La Senyera, L'Almogàver i El Zuavo.

Promourà la publicació de la revista satírica El Palleter, junt al seu germà, alcançant en esta un alt nivell de llectors, en el major tirage jamai habut per un periòdic carliste en Valéncia. Paulatinament va suavisar les seues actituts ultramontanes i es va adscriure a les postures neocatóliques plantejades per Pidal, abandonant el carlisme insurreccional. Això li va valdre per a ingressar en el cos jurídic d'Ultramar.

Destinat com a juge a l'Illa de Negres, en l'archipèlec de les Filipines, a on va fallir.

Gaspar Thous fon germà del també periodiste tradicionaliste Joaquín José Thous.

Obra[editar | editar còdic]

Apart de les seues colaboracions en diferents publicacions i revistes és l'autor de diverses obres dramàtiques, com:

  • Por recoger una herencia
  • El cuarto mandamiento
  • El Palleter (1886) Novela.

És autor també de diverses poesies en valencià i obres teatrals en castellà.

Referències[editar | editar còdic]

  • PANIAGUA, Javier i PIQUERAS, José A. Diccionario biográfico de políticos valencianos 1810-2006 (Valéncia, 2007) Diputació de Valéncia. ISBN: 9788495484802