Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil Sociedad Anónima

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil Sociedad Anónima
Famosa.jpg
TipoSocietat Anònima

Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil Sociedad Anónima millor coneguda pel seu acrònim FAMOSA. És una empresa valenciana de joguets ubicada en el poble d'Onil (Foya d'Alcoy).

Antecedents[editar | editar còdic]

La població alacantina d'Onil, des de finals del sigle XIX, ha segut tradicionalment una localitat productora de nines. Des de que Ramón Mira Vidal (ex Guàrdia Civil) i el seu ímpetu innovador es decidiren a fabricar nines en fanc, gràcies a l'idea que va prendre de francesos, anglesos i alemans, moltes menudes empreses i tallers de la localitat es varen dedicar ad este ofici.

A mitan sigle XX, en l'aparició del plàstic, material molt més maleable, barat i fàcil de treballar que els materials tradicionals, va provocar que molts dels tallers tradicionals de nines es veren davant una situació complicada. En els màrgens de beneficis que obtenien els era difícil, per no dir impossible, adquirir maquinària nova per a renovar-se i açò comprometia de forma séria el seu futur. Les nines que fabricaven eren laborioses de realisar, cares de vendre i el comprador les començava a considerar passades de moda. La solució va passar per agrupar-se tots estos tallers baix una mateixa firma, podent fer front a la competència en la compra, entre tots, de nova maquinària i sent aixina més competitius front a un mercat canviant, evitant la desaparició de moltes menudes empreses de la població, puix moltes d'elles ya es trobaven en situació de fallida.

Història[editar | editar còdic]

En febrer de 1957, 25 chicotetes empreses d'Onil es varen unir constituint Famosa (Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil, S.A.) sent el seu primer director general Isidro Rico, que en l'any 1978 seria substituït per Jaime Ferri. El mercat va acollir molt be l'idea i semblava de que tots estaven molt satisfets en el nou escenari. El primer inconvenient greu al que va fer front Famosa va vindre de l'interior de la pròpia agrupació, puix l'abandó de quatre empreses que la formaven va arrastrar a una majoria d'elles a abandonar la societat. El fet de tractar-se d'empreses de la mateixa localitat, e inclús en llaços familiars entre elles, va propiciar esta "fugida". Aixina que, Famosa solament va continuar en cinc de les empreses fundadores, que varen decidir seguir avant en el proyecte.

Un atre fort revés que va patir esta primerenca Famosa va ser el llançament del ninot "Baby Godín" en l'any 1963. Quan tot estava preparat i en les comandes a punt de servir-se, varen comprovar en els almagasens que el color carn dels ninots es va transformar inexplicablement en un color groc, fet que va impedir la comercialisació. La baixa calitat del plàstic en el qual es treballava segurament va ser la causant de tal imprevist. Un plàstic de mala calitat, pero que era l'únic que el govern de llavors permetia comprar, puix estava severament restringida l'importació d'esta matèria prima. Pero l'encabotament dels colivencs va poder més que estos problemes i en l'apertura cap a nous mercats, Famosa va decidir acodir a fires estrangeres com la de Lió. En ella es varen traslladar el llavors director general de la companyia Isidro Rico i Ramón Sempere en una furgoneta recent adquirida. Les negociacions en la fira varen ser un fracàs i varen retornar a Onil en la cartera de comandes buida. Més o manco en eixa época va assistir Famosa com a expositora en la fira del joguet de Nuremberg pero la direcció de la fira no els va concedir espai en el recint ferial i varen tindre que situar-se en el replà d'una escala, colocant les seues nines en els escalons de les escales.

Un temps despuix, varen contactar en Geobra Brandstätter que estava llançant una curiosa llínea de ninots: Playmobil, joguet totalment desconegut que va ser presentat en Espanya per Jaime Ferri qui a la llarga seria un dels directors generals de Famosa. La presentació va ser un encert. Els primers contactes entre abdós empreses varen tindre lloc en 1973, començant-se a fabricar els clics en Onil en l'any 1976. La data de la desaparició de Famobil no se sap en certea, puix encara que va succeir entre 1982 i 1983, Famobil es va diluir en el temps substituïda per Playmobil Ibèrica, S.A. Posteriorment Famosa va abandonar la llicència en Playmobil, i va crear una llínea nova de productes enfocats a personages i escenaris de películes d'animació.[1]

Sigle XXI[editar | editar còdic]

En l'any 2002, Famosa la constituïen una vintena de famílies fundadores. Va ser adquirida per un grup inversor liderat per Inveralia i Torreal.[2]

En l'any 2003, promocions famosa, va fusionar totes les seues fàbriques i les va vendre a tres empreses: Caixa d'Aforros del Mediterràneu, Inveralia i Torreal, Aforre Corporació.[3]

Posteriorment, en l'any 2005 Famosa és comprada pel fondo de capital del Banc Santander, Vista Capital, al grup inversor liderat per Inveralia i Torreal per 80 millons d'euros de capital i 75 millons de deute. Despuix d'esta venda la producció en la factoria valenciana, es va vore reduïda en un 70%, al deslocalisar-se a China, portant este fet a moltes famílies i empreses a la fallida.

En l'any 2006, Famosa va comprar l'empresa Feber, situada en la veïna Ibi, havent comprat mesos abans Play by Play', dedicada als pelujos. En esta operació, es va convertir en líder en Espanya en les categories de 'outdoor' i vehículs a bateria reforçant la seua presència internacional. En 2008, Famosa va adquirir els drets per a fabricar i comercialisar dos figures del famós personage eurovisiu, Chikilicuatre. La seua popular nadalenca en anuncis en el lema "Les nines de FAMOSA es dirigixen al portal" ha segut àmpliament parodiat en les televisions espanyoles cada Nadal.

Durant els anys 2008[4] i 2009,[5] famosa va patir greus pèrdues econòmiques.

En l'any 2010, es va tancar la venda de Famosa al fondo de capital nortamericà Sun Capital. [6]

Nadalenca de FAMOSA[editar | editar còdic]

La nadalenca tenia com a estrofa: Las muñecas de Famosa se dirigen al portal, para hacer llegar al Niño su cariño y su amistad. Y Jesús, en el pesebre, sonríe porque está alegre. Nochebuena de amor, Navidad jubilosa: es el mensaje feliz de las muñecas Famosa. Va ser una nadalenca publicitària escrita per Luis Figuerola-Ferretti.[7]

Referències[editar | editar còdic]

  1. El nom de Famobil és una contracció de Famosa (Famo) i Playmobil. (bil).
  2. Plantilla:Cita publicació
  3. Estes fàbriques eren: FÀBRIQUES AGRUPADES DE NINES D'ONIL, S. A. FAMOSA COMERCIAL, S. A. Societat unipersonal MANUFACTURA QUIRÓN, S. A. FABRIPEL, S. A. Societat unipersonal FAMOPLAY MOTORS, S. A. ONILCO INNOVACIÓ, S. A. INDÚSTRIA COMPLEMENTÀRIA DE LA NINA, S. A. i AGRÍCOLA CASA ALARCÓN, S. A. Societat unipersonal.
  4. Plantilla:Cita publicació
  5. Plantilla:Cita publicació
  6. Plantilla:Cita publicació
  7. Anunci de Famosa
  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil Sociedad Anónima de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.

Enllaços relacionats[editar | editar còdic]