Franz Kafka

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Franz Kafka
Nacionalitat: Checa
Ocupació: Escritor.
Naiximent: 3 de juliol de 1883
Lloc de naiximent: Praga, República Checa
Defunció: 3 de juny de 1924
Lloc de defunció: Kierling, Àustria

Franz Kafka (Praga, Imperi austrohúngaro, actual capital de la República Checa, 3 de juliol de 1883 - † Kierling, Àustria, 3 de juny de 1924) fon un escritor bohemi en llengua alemana. La seua obra, de les més influents de la lliteratura universal, és una de les pioneres en la fusió d'elements realistes en fantàstics i té com a principals temes els conflictes paternofilials, l'ansietat, l'existencialisme, la brutalitat física i sicològica, la culpa, la filosofia de l'absurt, la burocràcia i les transformacions espirituals.

Escrigue les noveles El procés (Der Prozeß), El castell (Das Schloß) i El desaparegut (Amerika o Der Verschollene), la novela curta La transformació (Die Verwandlung) i un gran número de relats curts. Ademés va deixar una abundant correspondència i escrits autobiogràfics. El seu peculiar estil lliterari ha segut comunament associat en la filosofia artística de l'existencialisme —al que va influir— i l'expressionisme. Els estudiosos de Kafka discutixen sobre cóm interpretar a l'autor; alguns parlen de la possible influència d'alguna ideologia política antiburocràtica, d'una religiositat mística o d'una reivindicació de la seua minoria etnocultural, mentres uns atres es fixen en el contingut sicològic de les seues obres.

Les seues relacions personals també varen tindre gran impacte en la seua escritura, particularment el seu pare (Carta al pare), la seua prometuda Felice Bauer (Cartes a Felice), la seua germana (Cartes a Ottla) i la seua amiga Milena Jesenská (Cartes a Milena).

Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Jorge Luis Borges i Gabriel García Márquez es troben entre els escritors influïts per l'obra de Kafka. El terme kafkià s'usa en espanyol per a descriure situacions insòlites, per lo absurdes i angustioses, com les que es troben en les seues obres i té els seus equivalents en atres idiomes. Solament algunes d'elles varen ser publicades durant la seua vida; la major part, incloent treballs incomplets, varen ser publicades pel seu amic Max Brod, qui va ignorar els desijos de l'autor de que els manuscrits foren destruïts.

Enllaços externs[editar | editar còdic]