Ferran Martínez Castellano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Fernando Martínez Castellano (Valéncia, 1942) és un polític de la Comunitat Valenciana (Espanya). Va ser el primer alcalde democràtic de Valéncia darrere de la mort de Franco.

Va militar en la federació valenciana del PSOE durant la transició. Al produir-se el primer congrés del PSPV-PSOE (febrer de l'any 1978), Martínez Castellans, alineat en el sector més esquerriste, va ser nomenat encarregat de Finances en l'eixecutiva presidida per Joan Pastor. No obstant això, al dimitir Joan Pastor en juny de l'any 1979, i ser desplaçat este per Joan Lerma en el congrés extraordinari de juliol de 1978, va abandonar esta responsabilitat.[1]

En l'interval, Ferran Martínez Castellano va ser el cap de llista del PSPV-PSOE per a Valéncia en les primeres eleccions municipals celebrades darrere de la mort de Franco (3 d'abril de 1979). Va obtindre 13 dels 33 regidors en joc, accedint a l'alcaldia al conseguir un pacte en el PCE (que tenia sis regidors).

Poc despuix, Martínez Castellano va ser un dels integrants de la majoria del XXVIII Congrés del PSOE (celebrat a mig de maig de l'any 1979) que va rebujar la pretensió del secretari general, Felipe González, d'eliminar al marxisme de la definició ideològica del PSOE, lo que provocà la dimissió d'aquell (una gestora, presidida per José Federico de Carvajal, es va fer càrrec de la direcció fins a la celebració, en setembre, d'un congrés extraordinari, que va vore la renúncia definitiva del PSOE al marxisme i la volta de Felipe González a la secretaria general).

La presència de Martínez Castellano en els sectors "crítics" del PSOE i el PSPV-PSOE, aixina com la seua oposició a la integració del PSPV en el PSOE, i les intrigues polítiques dels seus companyons de partit que li acusaren d'una presunta malversació de fondos durant la seua etapa al cap de les finances del PSOE autonòmic, varen portar a la seua expulsió del partit[2] en setembre de 1979,[3] i a la seua dimissió com a alcalde, sent succeït pel també socialiste Ricart Pérez Casado. Va ser també cessat com a regidor, pero el Tribunal Constitucional va jujar la seua reposició, generant la doctrina que els llocs electes pertanyen als triats i no als partits en les llistes dels quals els varen conseguir.

Darrere del seu periodo com a alcalde va abandonar la política activa, tornant en l'any 2006. En novembre d'eixe any va participar en el congrés fundacional del Partit Social Demócrata (PSD) en febrer del 2007.[4] Posteriorment va ocupar el número dos de la llista del PSD a l'ajuntament de Valéncia en les municipals de l'any següent,[5] sense èxit (el PSD no va obtindre cap regidor).

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Predecessor:
Miguel Ramón Izquierdo
Escudo de Valencia 2.svg
Alcalde de Valéncia

19791979
Successor:
Ricart Pérez Casado