Feminisme

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Manifestació de sufragistes de Nova York en l'any 1912.

El feminisme o moviment feminista és el conjunt d'idees i accions que, a lo llarc del temps, busca favorir els interessos de les dones en situacions de sumissió al poder masculí per tal de modificar posicions de desigualtat i violència cap a les dones.

El feminisme d'arrel ilustrada reclama gojar dels mateixos drets i deures de qué goja l'home. En tot, actualment, també s'hi revisen els continguts del concepte de ciutadania en tant que està bastit sobre els paràmetros de l'androcentrisme.

La corrent feminista nomenat pensament i política de la diferència sexual busca transformar l'orde simbòlic del patriarcat a través de la investigació d'un significat propi i lliure del fet d'haver naixcut en un cos sexuat en femení o en masculí. Al mateix temps, vol modificar transversalment les definicions sobre les quals se sustenta el patriarcat en l'esfera familiar, social, cultural i política des d'una manera pròpia de dir el món.

El feminisme bastit sobre la teoria del discurs planteja que el sexe és també una categoria d'anàlisis, per tant, hi cap la redefinició de les possibilitats que planteja. També demana fixar l'atenció en la reproducció d'escenes que alimenten l'orde simbòlic patriarcal a fi de no sostindre-lo.

En Espanya es va crear la Llei orgànica de 3/2007 del 22 de març per a la igualtat efectiva de dones i hòmens.

Vore també[editar | editar còdic]