Canvis

sense resum d'edició
Llínea 8: Llínea 8:     
== Biografia ==
 
== Biografia ==
En la seua activitat professional Lluis de Santàngel actuà com un home de confiança de la Corona. En 1453, el rei [[Joan II d'Aragó]] permeté a Santàngel dedicar-se a l'importació de cereals a la ciutat Valéncia, un producte que alcançava alts preus en temps d'escassea. Aixina mateixa, en 1475, Joan II el nomenà receptor de les rendes del Patrimoni Real de Valéncia. Tres anys més tart, entrà a treballar com contable en el [[Palau Real de Valéncia]], càrrec que ocupà fins a la seua mort; sent succeït per son germà Jaume.Als pocs mesos de la mort del rei Joan, el nou rei [[Ferrando el Catòlic|Ferrando]], el [[12 de maig]] de [[1479]], "en vista de la provada indústria, fidelitat i moderació de Lluís de Santàngel", li concedix el nomenament d'una de les alcaldies de la [[Ceca de la Moneda de Valéncia]]. També, el 13 de setembre de 1481 el nomenaren escrivà de ració de rei Fernando el Catòlic substituint a Gaspar Maymó. Lluís de Santàngel era home de confiança de Ferrando el Catòlic i un intermediari dedicat a la gestió financera i mercantil.
+
En la seua activitat professional Lluis de Santàngel actuà com un home de confiança de la Corona. En 1453, el rei [[Joan II d'Aragó]] permeté a Santàngel dedicar-se a l'importació de cereals a la ciutat Valéncia, un producte que alcançava alts preus en temps d'escassea. Aixina mateixa, en 1475, Joan II el nomenà receptor de les rendes del Patrimoni Real de Valéncia. Tres anys més tart, entrà a treballar com contable en el [[Palau Real de Valéncia]], càrrec que ocupà fins a la seua mort; sent succeït per son germà Jaume.Als pocs mesos de la mort del rei Joan, el nou rei [[Ferrando el Catòlic|Ferrando]], el [[12 de maig]] de [[1479]], "en vista de la provada indústria, fidelitat i moderació de Lluís de Santàngel", li concedix el nomenament d'una de les alcaldies de la [[Ceca de la Moneda de Valéncia]]. També, fon nomenat [[escrivà de Ració]] el 13 de setembre de l'any [[1481]]. La seua funció principal en La Cort del Rei Ferrando era la financera: prestar diners al Monarca, que este despuix li tornaria a càrrec de diverses rendes.. Lluís de Santàngel era home de confiança de Ferrando el Catòlic i un intermediari dedicat a la gestió financera i mercantil.
   −
== Escrivà de Ració de la Corona d'Aragó ==
+
En l'any 1476, al faltar son pare, Lluís de Santàngel assumí la direcció familiar continuant i expandint l'activitat tradicional de la família dedicada a diversos negocis. Destaca la seua activitat comercial en la sal, a on va continuar eixercint l'arrendament de les [[Salines de la Mata]] (propietat de la Corona) i exportant la sal per via marítima. Una atra mercaderia destacada en la que comerciava era el sucre, una pròspera indústria, obtenint el sucre dels [[trapig|trapijos]] valencians. Els seus principals socis eren les grans famílies genoveses o famílies converses d'orige judeu. La seua activitat la desenrollava en dos centres principals Valéncia i [[Sevilla]]. Estos mercaders comerciaven els seus productes seguint la ruta Itàlia-Flandes. Ademés, va ser arrendador de numerosos drets aduaners en el [[Regne de Valéncia]]. Aixina mateixa, en 1478, Santàngel se casà en Juana de Taranau, en qui tingué tres fills: Luisa, casada en Ángel de Villanueva, futur virrey de Cerdenya, Fernando, Jerónimo i Alfonso.
   −
Lluís de Santàngel fon nomenat [[escrivà de Ració]] el 13 de setembre de l'any [[1481]]. La seua funció principal en La Cort del Rei Ferrando era la financera: prestar diners al Monarca, que este despuix li tornaria a càrrec de diverses rendes.
+
Lluís de Santàngel també realisà numerosos treballs per a la Corona en [[Corona de Catella|Castella]] a on actuà com a financer de l'alta societat durant el regnat dels Reis Catòlics. Santángel va ser gestor dels fondos de la Santa Germandat en Castella, junt en el genovés Francisco Pinelo (soci de Santángel i resident en Valéncia com a agent de la banca genovesa fins a 1478), lo qual li donà un ampli coneiximent de l'administració. També va mantindre estretes relacions en Alfonso Sánchez i Gabriel Sánchez, el tesorer del rei Fernando i amic de Santàngel; abdós germans eren procedents d'una família conversos d'orige judeu aragonés. Per una atra part, Santàngel va ser integrant de l'equip financer de fra [[Hernando de Talavera]], confessor i conseller personal d'[[Isabel la Catòlica]], entaulant una excelent relació personal en el religiós. En l'any 1496, Santàngel va ser l'encarregat de dirigir i certificar la boda entre la filla de Ferrando i Isabel, [[Juana la Loca|Juana]], i [[Felip I de Castella|Felip]]. Tota esta activitat en la cort espanyola mostra la confiança dels reis en este ingeniós i versàtil servidor.
    
== Cristòfol Colon ==
 
== Cristòfol Colon ==
3901

edicions