Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2529 bytes afegits ,  20:51 19 abr 2009
Pàgina nova, en el contingut: «L''''Alcoyà''' és una comarca de l'interior de la Comunitat Valenciana (Espanya) situada en el nort de la província d'Alacant. El seu capital és l...».
L''''Alcoyà''' és una comarca de l'interior de la [[Comunitat Valenciana]] ([[Espanya]]) situada en el nort de la [[província d'Alacant]]. El seu capital és la ciutat de [[Alcoy]] i es dividix en dos subcomarques clarament diferenciades: la [[Foya de Castalla]], al sur, i la [[Vall d'Alcoy]], al nort.

== Geografia ==
L'Alcoyà és una comarca que es dividix en dos subcomarques clarament diferenciades, separades per la [[Serra del Menejador]]. Al nordest trobem la subcomarca del [[Vall d'Alcoy]], que comprén la vall humida on es troba la capital, [[Alcoy]], i on discorre el curs alt del riu [[Serpis]]. Al sud-oest, la subcomarca de la [[Foya de Castalla]], una planura rodejada de montanyes, de caràcter més sec. Per la seua banda, [[Banyeres de Mariola]] és un municipi que queda al marge de les dos subcomarques, ya que físicament pertany a la comarca del [[Alt Vinalopó]].

La zona nort és més plujosa i comprén la conca alta del riu [[Serpis]] que pararà a la [[província de Valéncia]] mentres que la zona sur és més seca i comprén la conca del riu [[Monnegre]] que fertilisa l'Horta d'Alacant, en la comarca del [[Camp d'Alacant]].

En llínees generals es tracta d'una comarca molt montanyosa, en l'interior de la qual es troben unes quantes serres i parcs Naturals, com és el cas de la [[Serra de Mariola]], la [[Font Roja]], així com part de la [[Serra d'Aitana]].

== Activitat i economia ==
L'Alcoyà ha segut sempre una comarca dominada per la indústria i els cultius d'interior. En [[Alcoy]] i [[Banyeres de Mariola]], tenen una llarga tradició en les indústries del '''tèxtil i el paper'''. Per la seua banda els municipis del centre, [[Castalla]], [[Ibi]] i [[Onil]], s'han dedicat a la '''indústria del joguet''', trobant-se en estes poblacions diverses de les més importants empreses jogueteres espanyoles.

==Llengua==
La comarca sempre ha segut tradicionalment valencianoparlant, per la qual cosa el [[predomini llingüístic oficial]] de la mateixa és el [[valencià]].

==Delimitacions històriques==
{{AP|Historia de les comarques valencianes}}
La comarca de l'Alcoyà és de creació moderna (l'any 1989), i comprén les històriques comarques ya mencionades de la [[Foya de Castalla]], i part de l'antiga [[Vall d'Alcoy]]. Les dos subcomarques també apareixen en el mapa de comarques de [[Emili Beüt]] "Confines naturals del Regne de València" publicat l'any [[1934]].

== Veja's també ==
* [[comarques de la Comunitat Valenciana]]

[[Categoria:comarques d'Alacant]]
2012

edicions

Menú de navegació