Romanticisme
El Romanticisme com a moviment cultural i polític s'originà en Alemanya a final del sigle XVIII, inicialment com a moviment lliterari pero que ràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem vore com una reacció al racionalisme de l'Ilustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. El seu caràcter revolucionari i trencador en les convencions socials de l'época és inqüestionable. La seua característica fonamental és la ruptura en la tradició, en l'orde i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants.
Busca constantment la llibertat autèntica. Com que el romanticisme és una manera de sentir i concebre la naturalea, la vida i l'home mateix, este moviment artístic és molt heterogéneu i es presenta de manera diferent i singular en cada país a on se desenrolla; inclús dins d'una mateixa nació es desenrollen diferents tendències que es proyecten també en totes les arts.
Encara que es va desenrollar fonamentalment en la primera mitat del sigle XIX, i es va estendre d'Alemanya a Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Rússia, Polònia, Estats Units i les jóvens repúbliques hispanoamericanes. Posteriorment se fragmentà i va anar evolucionant en diverses corrents, com el Parnassianisme, el Simbolisme, el Decadentisme o el Prerafaelitisme, englobades totes elles dins la denominació general de Posromanticisme, una derivació del qual va ser el nomenat Modernisme hispanoamericà, espanyol i català. Les aportacions fonamentals del romanticisme varen ser en els camps de la lliteratura, la dansa, la música i la pintura. Posteriorment, una de les corrents vanguardistes del sigle XX, el Surrealisme, portà a l'extrem els postulats romàntics.
El sigle XVIII havia portat moltes renovacions polítiques en Espanya. Pero als impulsos reformistes s´oposaven els sectors tradicionalistes del país. Naixeran aixina les nomenades "dos Espanyes", una de conservadora i una atra de lliberal.
Enllaços externs[editar | editar còdic]
- Romanticisme: pàgina web dedicada al Romanticisme musical
- Els poetes romàntics
- Diccionari de l'història de les idees - el romanticisme
- Les idees polítiques del romanticisme