Dia Mundial del Reciclage

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El Dia Mundial del Reciclage se celebra cada 17 de maig des de l'any 2005. Esta data fon establida per l'ONU en l'objectiu de promoure l'importància del reciclage en la protecció del mig ambient i la construcció d'un futur sostenible i per a conscienciar a la població sobre l'importància de tractar els residus com corresponen per a protegir el mig ambient.

Reciclage[editar | editar còdic]

La paraula “reciclage” s'entén com el procés pel qual una matèria o producte ya utilisat, en principi destinat al desfet, se somet a un tractament per a obtindre una matèria primera o un nou producte. És dir, un rebuig que es torna a introduir en el cicle de vida, la qual cosa permet fer un millor us dels recursos naturals, reduir l'impacte migambiental dels nostres hàbits de consum i idear formes creatives de redissenyar els nostres objectes i donar-los nova vida.

Orige i significat del símbol del reciclage[editar | editar còdic]

L'orige dels símbols del reciclage va unit a Gary Anderson, un estudiant d'últim curs de l'Universitat de Califòrnia del Sur, el qual fon guanyador d'un concurs de disseny organisat per la Container Corporation of America com a part del primer Dia de la Terra en l'any 1970.

Gary Anderson va crear un logo basat en el símbol de Möbius en forma de triàngul, a on cada una de les seues tres fleches representa un dels passos del procés de reciclage: recollida de materials per a reciclar, el procés mateix del reciclage i la compra d'estos productes reciclats, de manera que el sistema continua una i una atra volta.

Reducció del volum dels residus[editar | editar còdic]

Es tracta de reduir el volum dels residus generats i minimisar la nostra senya de carbono. Es pot resumir en la regla de les tres erres:

  • Reduir. Quan fem la compra, intentar adquirir productes a la menuda, que tinguen el mínim envasament possible. A ser possible, cap. Usem bosses de tela.
  • Reutilisar. Donar una nova vida a les coses que ya no nos servixen. Abans de tirar-les al fem, pensa que et poden servir per a una atra cosa: botelles, bosses i caixes de cartó poden tindre varis usos i servir com a testos, per a decoració, construir coses, etc...
  • Reciclar. La majoria de materials que utilisem poden reciclar-se. Açò depén de les institucions i de nosatres mateixos. Per eixemple, el reciclage de 1.000 Kg de paper salva la vida de 17 arbres.

Si tens que tirar separa els residus i deposita'ls en el contenidor corresponent:

Contenidor blau: Paper i cartó.

Contenidor groc: Envasos (botelles, bosses, llandes) Neteja abans els envasos i, en lo possible, esclafa'ls per a disminuir el seu volum.

Contenidor vert clar: Vidre. Neteja abans els envasos i lleva les tapes.

Contenidor vert obscur o marró: Restant de residus: matèria orgànica.

Punts verts: Atres residus.

Atres: Contenidors de roba, de piles, de medicaments, de neumàtics, de CDs, etc...

Beneficis del reciclage[editar | editar còdic]

  • Reducció del volum de residus, i per lo tant de la contaminació.
  • Preservació dels recursos naturals, puix la matèria reciclada es reutilisa.
  • Aforro d'energia i per lo tant reduïx la dependència del petròleu, normalment es necessita menys energia per a fabricar un producte de material reciclat que de material verge.
  • Reducció de la contaminació de l'aire, sol i aigua.
  • Reducció de costs associats a la producció de nous bens, ya que moltes voltes l'ocupació de material reciclat supon un cost menor que el material verge.


Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]