Cristòfol Colon

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Cristobal Colon»)
Anar a la navegació Anar a la busca


Cristòfol Colon per Sebastiano del Piombo, 1519, (Nova York, Metropolitan Museum)

Cristòfol Colon (provablement Regne de Valéncia, c. 1436/1446[1] - † Valladolit, 1506) fon un navegant, cartógraf, almirant, virrei i governador general de les Índies al servici dels Reis Catòlics que realisà el descobriment d'Amèrica el 12 d'octubre de 1492. És conegut internacionalment en el llinage llatinisat de Columbus, o adaptat a les diferents llengües.

Mai vas a poder creuar l'oceà fins que tingues el corage de deixar de vore la costa.
Cristòfol Colon

Biografia[editar | editar còdic]

Context històric[editar | editar còdic]

Infància i joventut de Colon[editar | editar còdic]

Colon en Portugal[editar | editar còdic]

Colon en Espanya[editar | editar còdic]

El descobriment d'Amèrica[editar | editar còdic]

Colon amant de l'Horta de Valéncia[editar | editar còdic]

Probes que recolcen la valencianitat de Colon[editar | editar còdic]

El primer en investigar l'orige valencià de Critòfol Colon ha segut el valencià Joan Antoni Pérez Herrero qui arreplegà els resultats dels seus descobriments en el llibre En Jhoan Critòfol Berthomeu i Colom, Queloleny Edicions, 1992 (ISBN 8488092008). Prèviament, havia donat una confèrencia en el Grup d'Acció Valencianista el dia 29 de setembre de 1987 a on havia expost la seua tesis sobre l'orige valencià de Colon, situant el seu naiximent en la zona del riu Xúquer prop de Xàtiva i possiblement en la localitat d'Énova. A partir d'ací, l'advocat i escritor Juan Garcia Sentandreu, president del Centre d'Estudis Colombins de la Comunitat Valenciana, qui ya estava estudiant al valencià Lluís de Santàngel, continuà les investigacions sobre la valencianitat de Cristòfol Colon i publicà en octubre de 2019 el seu llibre L'orige de Cristòfol Colon. Còdic Valéncia.

Per atra banda, en Catalunya posteriorment a la publicació del llibre de Joan Antoni Pérez Herrero i la difusió de la teoria valenciana, l'investigador Francesc Albardaner qui havia defés l'orige barcelonés i català de Colon, canvià de pareixer i se sumà a la tesis de l'orige valencià de Colon. No obstant, ho feu sense reconéixer el treball previ fet per Juan Antonio Pérez Herrero i difòs per les institucions culturals valencianes i en l'intenció de fer passar l'orige valencià de Colon com si fora part d'una (falsa) gran Catalunya que no existix ni ha existit mai. Est autor pancatalaniste malintencionadament tracta novament de furtar les senyes valecnianes fent-les passar per catalanes, com ocorre en el cas de la llengua valenciana i endur-se un mèrit que no li correspon.

Investigacions sobre el ADN de Colon[editar | editar còdic]

El seu verdader orige, emés en un documental de RTVE, el dissabte 12 d'octubre de 2024, titulat Colón ADN. Su verdadero origen avala la teoria de l'orige judeu sefardita, i no genovés ni italià, de Cristòfol Colon, i situà el seu naiximent en el territori de l'arc mediterràneu o les Illes Balears que pertanyien a la Corona d'Aragó.

Estes conclusions han segut alcançades despuix de diverses proves genètiques i científiques realisades en les senyes obtingudes dels ossos de la catedral de Sevilla del descobridor d'Amèrica i del seu fill Hernando, en una investigació iniciada fa 22 anys pel forense i catedràtic de Medicina Llegal de l'Universitat de Granada, José Antonio Lorente.

L'investigació ha rebujat el restant de teories sobre la procedència de Colon, des de la clàssica del seu naiximent en Gènova que sostenen la majoria dels historiadors, i la Real Acadèmia de l'Història d'Espanya, a les que li atribuïen el seu orige en Portugal, Galícia, Castella, Catalunya i inclús Navarra.

CRISTÒFOL COLON, VALENCIÀ

Despuix dels estudis genètics realisats durant estos últims 20 anys, una investigació científica ha aplegat a la conclusió de que Cristòfol Colon està soterrat en Sevilla i podria ser d'orige valencià.

El treball científic avalaria, despuix de descartar per mig de la ciència diverses supostes procedències de l'almirant, l'investigació defesa per l'alcireny Joan Antoni Pérez Herrero.

La seua tesis sosté fermament que l'almirant era judeu i que la teoria de l'orige genovés de Colon no pot ser certa perque en eixa ciutat italiana no hi havia en aquells temps ni comunitat judeua ni sinagoga.

Pérez Herrero manté que Colon pertanyia a una família de teixidors de seda de Valéncia i que sempre ocultà la seua procedència perque era judeu, lo que li haguera causat problemes en l'Inquisició a partir de l'expulsió de la Península Ibèrica d'este grup religiós en 1492.

Esta nova investigació podria supondre un canvi importantíssim en el paradigma dominant en l'història mundial..
Lo Rat Penat (Instagram, 13.10.2024)

Cites[editar | editar còdic]

Eren finals dels 80 o principi dels 90, no recorde en exactitut, quan es va posar en contacte en mi en el GAV, un senyor d'Alzira, José Antonio Pérez (crec recordar), el qual volia expondre-nos l'investigació que havia realisat i en la que demostrava que Colón era valencià. Acodim a la seua casa el llavors president de l'entitat, Chimo Romero, un amic i yo.

Pas a pas fon trossejant la seua teoria basada, precisament, en els propis documents de Colon en els que feya referència a fets relacionats en la nostra terra. Pérez inclús teorisava que l'almirant podria ser d'Énova, localitat valenciana que es troba entre Alzira i Xàtiva. D'ahí la possible confusió en Gènova.

El mantindre en aquell temps esta teoria li va costar molts disgusts personals i inclús laborals, segons nos va comentar. Em va regalar el manuscrit (extens) que havia elaborat en la que es demostrava la valencianitat de Colon. Per desgràcia, una inundació a on tenia estes i atres documents s'ho va dur tot per davant.

Per a cotejar estes proves, vaig solicitar al pare Joan Costa, un home sapient i docte, que les analisara junt a l'autor. En finalisar la reunió el pare Costa solament va poder concloure que era una teoria molt ben fonamentada.

Vaig convidar a l'autor a expondre-les en una conferència en el GAV i fer-les públiques, i aixina fon.

Hui que l'ADN prova la procedència valenciana de Colon, m'alegra enormement pel fet en sí i pel senyor Pérez que tants disgusts li dugueren mantindre-ho.

¡Colón era valencià!
Sobre la procedencia de Cristóbal Colón el escritor y valencianista Joan Ignasi Culla ha recordado que un vecino de Alzira, José Antonio Pérez, le entregó en los años ochenta un documentado estudio, que desgraciadamente se perdió en una inundación sufrida por Culla en su archivo, en el que defendía la valencianía de Colón, afinando al punto de que sería la localidad de Énova, entre Xàtiva y Alzira, su exacto lugar de nacimiento y no Génova como se ha venido afirmando en cientos de libros de historia. Dado la más que demostrada valencianía de José Antonio Pérez y Joan Ignaci Culla, las élites de la cultureta catalanizada ignoraron una tesis que, miren por donde, los estudios y análisis forenses de huesos y adeenes llevados a cabo durante veinte años por el profesor José Antonio Lorente y de la Universidad de Granada han confirmado.
'Colón (y el coronel Pérez de los Cobos)' per José Luis Torró (ABC, 14.10.2024)

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  1. Juan García Sentandreu. (2024). El Origen de Cristóbal Colón Código Valencia. Nou Valencianisme (2ºed).

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons