Clotilde en trage de nit

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Quadro de Joaquim Sorolla "Clotilde en trage de nit", Museu Sorolla, Madrit


Clotilde en trage de nit és una obra del pintor valencià Joaquín Sorolla i Bastida pintada a l'oli sobre llenç en unes dimensions de 150 x 105 cm. Datada en l'any 1910, forma part del fondo del Museu Sorolla de Madrit a través del seu llegat fundacional.

El quadro és un retrat de la seua esposa Clotilde García, en el tronc empinat i el braç esquerre en la seua cintura, i es troba assentada en un butacó d'orelles, sobre el que descansa un chal de color blanc, en un tapissat en damasco rosa. També rosa és el fondo del quadro. Clotilde adorna el seu cabell en una flor blanca i el coll un fil de perles. La model du un vestit negre de nit, escotat i en adorns que demostren la bona posició que la família gojava en aquell llavors. És habitual que Sorolla comprara vestits i complements a l'última moda en els seus viages a l'estranger, i que estos foren usats en els posteriors retrats.

Clotilde, en qui va contraure matrimoni en l'any 1888, va ser el seu principal model per a moltes de les seues obres, que van des dels primers anys com a matrimoni fins a la madurea de la parella, en diferents poses i ambients. Clotilde també apareix en moltes atres obres del pintor junt a la totalitat o algun dels seus fills.​ Estos retrats varen servir de muestrari al pintor per a encàrrecs de clientes, i també li varen servir per a experimentar en el seu art.​ Atres retrats de Clotilde realisats per Sorolla són per eixemple Clotilde en trage negre (1906), Clotilde García del Castell, Clotilde en mantella negra, Clotilde en gat i gos, Clotilde vestida de blanc, Clotilde en la plaja, Clotilde assentada en un sofà,​ Perfil de Clotilde, Clotilde en trage gris, Retrat de Clotilde,​ i aixina fins a més de 70 obres.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons