Museu Sorolla (Madrit)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Museu Sorolla»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Museu Sorolla (Madrit)

El Museu Sorolla és un museu estatal espanyol ubicat en un palauet del Passeig del General Martínez Campos de la ciutat de Madrit, emplaçament que servia de taller i vivenda a Joaquín Sorolla i Bastida junt a la seua dòna i tres fills. L'edifici fon construït en l'any 1911 baix la direcció de l'arquitecte Enrique María Repullés, que va materialisar els desijos del pintor de crear un espai que fusionara l'àrea de treball i la seua vivenda i que ademés contara en un espai de jardí.​ La vivenda conserva l'ambient original de molts dels espais, ademés d'estajar una àmplia colecció d'obres de Sorolla, aixina com també numerosos objectes que va reunir com a coleccioniste durant la seua vida. Es tracta ademés d'una de les cases d'artista millor conservades d'Europa. Des de l'1 de març de 1962, l'edifici és Monument Històric-Artístic Nacional.

L'habilitació de l'espai com a museu que albergara les obres del pintor va sorgir com a iniciativa de la seua pròpia esposa, Clotilde García del Castillo, qui en l'any 1925 va dictar testament llegant a l'Estat espanyol les obres i patrimoni en el seu poder per a aixina crear un lloc que honrara la memòria del seu marit. El 28 de març de 1931 es va acceptar la donació per mig de Real Orde i es va classificar com una Fundació benèfic-docent de caràcter particular. El museu fon inaugurat en l'any 1932 i va quedar baix la direcció del fill de l'artiste, Joaquín Sorolla García.​ Quan este va fallir en l'any 1948, va llegar un gran número d'obres per a l'ampliació dels fondos del museu, acceptats per l'Estat en 1951.

El 27 d'abril de 1973 el museu fon incorporat al Patronat Nacional de Museus —suprimit en 1985—, lo que va comportar una major professionalisació en la seua administració, en un conservador-director pertanyent al cos facultatiu de conservadors de museus al front de la seua gestió. Des de l'any 2009 és un dels Museus Nacionals d'Espanya, adscrit al Ministeri de Cultura i Deport en gestió exclusiva de la Direcció General de Belles Arts.

Vore també[editar | editar còdic]

Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]

Museu Sorolla en Madrit:

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • De Santa-Ana, Florencia (1999). Electa, ed. Museo Sorolla. Madrid
  • «Historia del Museo Sorolla - Museo Sorolla - Ministerio de Cultura y Deporte»
  • Lozano, Félix (5 de junio de 1945). «Después de la ampliación del Museo Sorolla, aún quedan más de 300 obras sin colocar por falta de espacio.». Pueblo
  • Luca de Tena, Consuelo (com.) (2018). Sorolla. Un jardín para pintar. Madrid: Fundación Bancaria "la Caixa"

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons