Bray (Irlanda)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Bray»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista de Bray

Bray (Bré en irlandés) és una ciutat del comtat de Wicklow situada al sur de Dublin, en la costa est d'Irlanda.

Geografia[editar | editar còdic]

La ciutat de Bray es troba situada en el llímit nort del comtat de Wicklow, en la llínea de demarcació en el comtat de Dublin (de fet, algun dels seus barris perifèrics del nort ya es troben en l'interior del dit comtat). D'esta manera, la ciutat forma part geogràficament i econòmicament de l'aglomeració urbana de Dublin, la capital del país. De fet, Bray rep els servicis de transport urbà del Dublin Area Rapid Transit i de les llínees urbanes d'autobusos de Dublin.

La ciutat llimita pel nort en la capital irlandesa i per l'oest en les montanyes de Wicklow; per eixe motiu la ciutat és coneguda com la «porta d'entrada de les Wicklow».

Bray es troba en la desembocadura del riu Dargle.

Pel sur, la plana de Bray queda tancada per la montanya Bray Head (241 m d'altura).

El seu principal atractiu turístic ha segut històricament la seua plaja, que posseïx una llongitut total de 1,6 km i es troba vorejada per una àmplia esplanada, lo que contribuïx que siga un dels llocs favorits per al passeig dominical dels dublinesos.

Població[editar | editar còdic]

Bray és l'octava major ciutat d'Irlanda per número d'habitants. En el cens de població o padró d'habitants corresponent a l'any 2002 en 28.000 habitants. Es tracta puix d'un gran centre urbà i comercial, ubicat a soles a 20 km del centre de Dublin.

Història[editar | editar còdic]

Durant la Edat Mija, Bray formava part del nomenat Pale , un districte governat directament per la Corona britànica el centre de la qual era la ciutat de Dublin. Fins al sigle XVIII, Bray era a soles un chicotet poble de peixcadors.

Cap a finals del dit sigle XVIII, no obstant, les classes miges de la ciutat de Dublin varen escomençar a instalar-se en la localitat buscant escapar de la congestió de la vida urbana dublinesa. Un eixemple de l'arquitectura pròpia d'esta época pot ser previst en Powerscourt House.

La ciutat va conéixer un segon moment d'auge en motiu de la creació de la primera llínea de ferrocarril en Irlanda, en l'any 1834. Des del moment que la ciutat quedà conectada en Dublin en 1855, la ciutat va tornar a experimentar un nou creiximent. Ràpidament, Bray es va convertir en la principal estació termal de la costa este d'Irlanda.

Ya en el sigle XX, la ciutat es va convertir en un dels destins favorits durant els anys anys 50 per al turisme procedent d'Irlanda del Nort, d'Anglaterra i d'Escòcia. No obstant, a partir dels anys 60, l'interés per l'estació termal va entrar en un lent decliu.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons