Biblioteca nacional

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una biblioteca nacional és l'institució a on es deposita, recull, preserva i difon el patrimoni bibliogràfic (llibres, diaris, revistes , fullets, etc.) d'un país. A diferència d'una biblioteca pública, esta està integrada per coleccions úniques i històriques d'accés restringit al públic en general. Conté, per eixemple, primeres edicions d'obres històriques. A diferència d'un Archiu Nacional, no guarda els documents administratius, llegals o coleccions d'institucions públiques o particulars.

Com a custodi del patrimoni d'una nació, en la majoria dels casos per llei, certa cantitat d'eixemplars de les obres impreses o produïdes en atres soports en el país s'han de depositar en la biblioteca nacional. Esta mesura, coneguda com a depòsit llegal, també servix per a registrar i constatar els drets d'autor. El depòsit llegal es va establir per primera volta en França en l'any 1537 en l'objectiu d'omplir les biblioteques reals, que més avant se convertirien en biblioteques nacionals. Els fondos de les Biblioteques nacionals també poden provindre de donacions de coleccions privades.

Les biblioteques nacionals estan obligades a preservar i conservar el patrimoni bibliogràfic del país, per lo que han de mantindre unes condicions òptimes de conservació, a on s'hi inclouen les condicions ambientals (temperatura, ventilació, humitat, iluminació...) i les condicions de seguritat (vigilància, accés restringit, sistemes contra-incendis...)

The European Library (La Biblioteca Europea) és l'estament destinat a integrar les existències de les biblioteques nacionals europees.