Edició de «Vicente Clavel Andrés»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Vicente Clavel Andrés''', escritor, traductor, periodiste i editor [[Comunitat Valenciana|valencià]] afincat en [[Barcelona]], es va dedicar a la difusió de la cultura a través dels llibres en la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Promotor d´autors hispanoamericans i creador del [[Dia del Llibre]] en [[1926]], inspirat en Miguel de Cervantes i el seu llibre Don Quixot de la Mancha, no va poder negar l´ensenyança i accés universal a la cultura. Tota una personalitat sobre els llibres en [[Espanya]].
| nom = Vicente Clavel Andrés
 
| image = [[Archiu:Vclavelandres.jpg|200px]]
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Periodiste, escritor, traductor i editor.
 
| data_naix = [[1888]] 
 
| lloc_naix = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[1967]]
 
| lloc_mort = [[Barcelona]], [[Catalunya]], [[Espanya]]
 
}}
 
'''Vicente Clavel Andrés''' ([[Valéncia]], [[1888]] - † [[Barcelona]], [[1967]]), fon un periodiste, escritor, traductor i editor [[Comunitat Valenciana|valencià]]. Fon el creador del [[Dia del Llibre]] en l'any [[1926]].
 
  
== Biografia ==
+
Vicente Clavell va contribuir en les seues idees de Quixot, que pretenien l´accés universal a la cultura a través dels llibres, a que hui, casi totes les persones hispanoamericanes puguen visitar biblioteques i adquirir llibres sense dificultat. A tots i totes nos ha influït en major o menor medida el Decret del Dia del Llibre de 1926. Els anys 20 del passat sigle varen ser moments difícils per a divulgar la cultura, instaurar un decret de foment de la llectura requeria d´habilitats personals i sociopolítiques, lluitar contra molins de vent, visitar palaus, amar a donzelles,... sabem que l´obra de Miguel de Cervantes, Don Quixot de la Mancha, va ajudar al bon amant de la lliteratura Vicente Clavel a conseguir el seu propòsit, i aixina ho va fer, encara que Vicente no va estar sol en esta llabor, les roses de [[Sant Jordi]]li varen ajudar a consolidar la festa. Va contar també en la imprescindible simpatia i respal dels escritors, editors, llibrers, bibliotecaris, llectors i personages singulars de l´época.
  
Començà els seus estudis de primera ensenyança en la seua ciutat natal, Valéncia, pero no alcançà el grau universitari. Fon tota la seua vida un obstinat autodidacta que va llegir, en la biblioteca paterna, els seus primers clàssics; i en les estanteries de llibres de sa mare, les primeres noveles sentimentals. Això donà pas als seus començos intelectuals un curiós matís clàssic romàntic, les senyals que seguirem a lo llarc de la seua vida. D'esta etapa formativa procedixen també els seus primers fervors idealistes en la política, la seua voluntat de servir al poble, millorant la seua espiritualitat.
+
En el [[sigle XXI]] llegir és una costum a l'alcanç de tots, també és habitual visitar una biblioteca en casi qualsevol menut poble del món, no aixina a principis del sigle XX, i tampoc hui en dia en llocs d´[[Àfrica]]. El Dia Mundial del Llibre manté l´esperit de difondre l´accés universal a la cultura a través dels llibres, i a la seua volta, rendix homenage als autors de tot lo món i "encoraja als més jòvens, a descobrir el plaer de la llectura i respectar la gran contribució dels creadors al progrés social i cultural".  
  
Des de chicotet ya se sabia que anava a aplegar llunt. En catorze anys ya li varen nomenar redactor d'un periòdic. A mida que fon passant el temps es dedicà a publicar artículs.
+
Font: http://www.diadellibro.eu/vicente-clavel.html
  
Vicente Clavel fon amic de [[Blasco Ibáñez]], en qui va deprendre l'ofici d'editor en ''Editorial Prometeo'' de Valéncia, en ell compartí militància republicana. Des de molt jove, ya en l'any [[1902]] colaborà en artículs en diaris, en célebres capçaleres de [[Madrit]] com ''[[El País]]'', ''El Radical'' o ''El Parlamentario'', també en el periòdic ''[[El Pueblo| El Pueblo, diario republicano de Valencia]]'', fundat per Blasco Ibánez, en l'any [[1906]] quan el dirigia [[Félix Azzati]], i en revistes lliteràries, tasca que va seguir despuix compaginant en la llabor al front de la seua editorial, fundada en Valéncia en l'any [[1916]]. Fon fins a l'any 1916 quan la seua inquietut lliterària va cristalisar en fundar la ''Editorial Cervantes''.
 
 
Des d'eixe moment l'autor de ''El Quixot'' va estar present en totes les accions de l'escritor local. Va començar llavors a posar en relleu el valor de la llectura i la necessitat de fomentar, potenciar i difondre en la societat espanyola l'interés pels llibres.
 
 
Quatre anys més tart, en l'any [[1920]] es va traslladar a la ciutat de Barcelona, començant una carrera imparable com a editor. Pero Vicente Clavel seguia tenint a la seua ciutat natal molt present en son dia a dia. Tant que va fundar la ''Casa de Valéncia'' en la localitat catalana, a on dirigia la revista ''Valencia'' i en [[1929]] va posar en marcha el primer Tren Faller que portaria fins a la capital del Túria una comissió de festes carregada de música, ilusions i estandarts.
 
 
Fon conseller i vicepresident de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona des de la seua creació en [[1922]]. Pronte destacà també com a autor lliterari. Començà escrivint en [[valencià]] la novela ''Noche Buena'' (Valencià: [[El Cuento del Dumenche]], [[1914]]). En [[1934]] guanyà un accèssit de 100 pessetes, concedit per la Cambra Oficial del Llibre de Madrit, per l'artícul “La voz del libro” (''[[ABC]]'', 28/04/1934), enviat per al concurs en motiu de la festa del llibre. Entre l'obra pròpia de Vicente Clavel té una colecció de relats infantils que foren publicats.
 
 
En l'any [[1934]] creà la primera empresa de transport públic, "Sociedad General de Autobuses de Valencia".
 
 
Vicent Clavel, mantingué estreta relació en Blasco Ibáñez fins a la seua mort, als 61 anys, en Menton ([[França]]). Com a republicà, estigué sempre acompanyat dels preceptes de la República: Igualtat, llibertat i fraternitat.
 
 
Acabada la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]], Clavel sofrí presó per les seues idees republicanes en el Reformatori d'Adults d'Alacant, compartí la presó junt ad atres ilustres escritors com [[Miguel Hernández]] i [[Antonio Buero Vallejo|Buero Vallejo]]. Despuix d'aquell calvari, Clavel tornà a Barcelona i treballà com a corrector en l'Editorial Muntaner.
 
 
En 69 anys, publicà el primer d'una série exitosa de relats infantils que li valgueren el reconeiximent de la societat de l'época.
 
 
Seguint al seu mestre, Vicente Blásco Ibáñez, Clavel sempre portà a gala el seu amor per sa terra valenciana.
 
 
== Dia del llibre ==
 
{{AP|Dia del Llibre}}
 
La seua lluita per difondre la cultura de la llectura donaria els seus fruts al poc temps d'aplegar a Barcelona. En l'any [[1922]] va crear la ''Cambra del Llibre'' en [[Madrit]] i [[Barcelona]], institució a on fon nomenat vocal, conseller i vicepresident en la sèu barcelonesa. No obstant açò no acabava ací. A l'any següent donà un pas cap a avant proponent que es dedicara un dia al Llibre Espanyol com a foment a la llectura. Despuix de tres anys insistint al final va conseguir el seu cometut i en [[1926]], el Rei [[Alfons XIII]] va firmar el Real decret per la que les dos Cambres del Llibre s'unificarien en el ''Comité Oficial del Llibre'' en la finalitat de crear el ''Dia del Llibre'' en [[Espanya]].
 
 
Encara que Vicente Clavel naixqué en la ciutat de Valéncia s'afincà en la ciutat de [[Barcelona]], es va dedicar a la difusió de la cultura a través dels llibres en la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Promotor d'autors hispanoamericans i creador del [[Dia del Llibre]] en [[1926]], inspirat en [[Miguel de Cervantes Saavedra|Miguel de Cervantes]] i el seu llibre ''[[Don Quijote de la Mancha]]'', no va poder negar l'ensenyança i l'accés universal a la cultura. Tota una personalitat sobre els llibres en [[Espanya]].
 
 
El 7 d'octubre de l'any 1926, en plena dictadura del general Primo de Rivera, tingué lloc la primera edició de la nomenada oficialment Festa del Llibre Espanyol.
 
 
Vicente Clavell va contribuir en les seues idees de Quixot, que pretenien l'accés universal a la cultura a través dels llibres, a que hui, casi totes les persones hispanoamericanes puguen visitar biblioteques i adquirir llibres sense dificultat. A tots nos ha influït en major o menor mesura el Decret del Dia del Llibre de 1926. Els anys 20 del passat sigle varen ser moments difícils per a divulgar la cultura, instaurar un decret de foment de la llectura requeria d'habilitats personals i sociopolítiques, lluitar contra molins de vent, visitar palaus, amar a donzelles, etc... sabem que l'obra de [[Miguel de Cervantes]], ''[[En Quixot de la Mancha]]'', va ajudar al bon amant de la lliteratura Vicente Clavel a conseguir el seu propòsit, i aixina ho va fer, encara que Vicent no va estar sol en esta llabor, les roses de [[Sant Jordi]] li varen ajudar a consolidar la festa. Va contar també en l'imprescindible simpatia i respal dels escritors, editors, llibrers, bibliotecaris, llectors i personages singulars de l'época.
 
 
Clavel va propondre que se celebrara el [[7 d'octubre]] per a homenajar el dia en el que, teòricament, va nàixer Cervantes i aixina fon fins que en l'any [[1930]] es va canviar al [[23 d'abril]] -considerat com el dia del falliment de Cervantes en l'any [[1616]]-, data que seguix vigent en l'actualitat. La festivitat va obtindre gran èxit a nivell nacional, sobretot en aquelles ciutats que tenien les seues sèus les Universitats. En [[Catalunya]] va ajudar a consolidar-se en coincidir en la festivitat de [[Sant Jordi]] -Patró d'[[Aragó]], de [[Catalunya]] i d'[[Anglaterra]]-, on actualment és tradició intercanviar i regalar roses i llibres a sers volguts. 
 
 
En les zones no universitàries el ''Dia del Llibre'' pràcticament va desaparéixer donada la poca importància que se li donava. No obstant des dels anys 80 ha tornat la tradició fent-se cada volta més forta.
 
 
== Declaració de la Unesco ==
 
 
En l'any [[1995]], a proposta del govern espanyol de [[Felipe González]], l'[[Unesco]] aprovà commemorar a nivell mundial el Dia del Llibre, el 23 d'abril. 
 
 
L'[[Unesco]] va declarar el 23 d'abril com a ''[[Dia Internacional del Llibre|Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor]]'' com a homenage mundial al llibre i als seus autors ya que el 23 d'abril de [[1616]] varen fallir [[Miguel de Cervantes Saavedra|Cervantes]], [[William Shakespeare|Shakespeare]] i [[Inca Garcilaso de la Vega]]. També en un 23 d'abril varen nàixer o varen morir atres escritors eminents com [[Maurice Druon]], [[K. Laxness]], [[Vladimir Nabokov]], [[Josep Pla]] o [[Manuel Mejía Vallejo]].
 
 
Encara que és oficialment el 23 d'abril el ''Dia del Llibre'' no en tots els països se celebra en la mateixa data. En el [[Regne Unit]] i [[Irlanda]], per eixemple, realisen el primer [[dimarts]] de [[març]] el nomenat ''World Book Day'', és dir, el ''Dia Mundial del Llibre'' o ''Dia Internacional del Llibre''. En [[Uruguai]] se celebra el [[26 de maig]] el ''Dia Nacional del Llibre'' ya que va ser en eixa data en l'any [[1816]] quan es va crear la primera biblioteca pública nacional. Per la seua banda, en [[Paraguai]] el Ministeri d'Educació i de Cult per resolució va instituir el [[25 de juny]] el ''Dia del Llibre Paraguayà''. En [[Espanya]] és costum celebrar el 23 d'abril el ''Dia del Llibre'' junt en l'entrega anual del [[Premi Cervantes]], el major guardó otorgat als autors hispans.
 
 
En el [[sigle XXI]] llegir és una costum a l'alcanç de tots, també és habitual visitar una biblioteca en casi qualsevol chicotet poble del món, no aixina a principis del [[sigle XX]], i tampoc hui en dia en llocs d'[[Àfrica]]. El [[Dia Internacional del Llibre]] manté l'espirit de difondre l'accés universal a la cultura a través dels llibres, i a la seua volta, rendix homenage als autors de tot lo món i encoraja als més jóvens a descobrir el plaer de la llectura i respectar la gran contribució dels creadors al progrés social i cultural.
 
 
== Reconeiximents ==
 
 
Vicent Clavel té un carrer en el seu nom en el [[districte de Patraix]] de la [[ciutat de Valéncia]].
 
 
== Vore també ==
 
 
* [[Llibre]]
 
* [[Dia Internacional del Llibre]]
 
 
== Referències ==
 
 
* [http://valenciaculture.com/dia-del-libro-invento-valenciano/ El Día del Libro es un invento valenciano - Valenciaculture]
 
* [http://www.diadellibro.eu/vicente-clavel.html Informació en la pàgina web del Dia del Llibre]
 
* [https://valencians.info/2017/12/03/vicent-clavel-el-valencia-que-inventa-el-dia-del-llibre/ Vicent Clavel, el valencià que inventà el Dia del Llibre - Valencians.info]
 
* [https://www.valenciabonita.es/2017/04/23/dia-del-libro/ ¿Sabías que el Día del Libro es un invento del valenciano Vicente Clavel Andrés? - ''Valencia Bonita'']
 
* [https://www.elperiodicomediterraneo.com/opinion/2024/04/23/dia-libro-origen-valenciano-101412943.html Día del Libro, origen valenciano - [[Basilio Trilles]] - ''Mediterráneo'']
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Valencians]]
[[Categoria:Empresaris]]
 
[[Categoria:Empresaris valencians]]
 
[[Categoria:Periodistes]]
 
[[Categoria:Periodistes valencians]]
 
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: