Verònica Ruiz Escrig

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Verònica Ruiz Escrig
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocada i política.
Naiximent: 25 d'octubre de 1975
Lloc de naiximent: Castelló de la Plana, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Verònica Ruiz Escrig (Castelló de la Plana, 25 d'octubre de 1975) és una advocada i política valenciana d'ideologia d'extrema esquerra i pancatalanista.

Biografia[editar | editar còdic]

Estudis[editar | editar còdic]

Verònica Ruiz feu el bachiller en l'Institut Mixt nº 5 de Castelló (IES Mixto 5), acabant els seus estudis secundaris en l'Institut Francesc Ribalta de Castelló. Se llicencià en Filosofia i Lletres per l'Universitat de Valéncia.

També ha fet el Curs d'Adaptació al Professorat (CAP) en l'Universitat de Valéncia i s'ha tret el certificat de valencià mijà (sic) i superior, per la Junta Qualificadora de Coneiximents del Valencià i l'Escola Oficial d'Idiomes que depén de Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, respectivament. També ha fet atres cursos sobre sicopedagogia i neurollingüística.

Món laboral[editar | editar còdic]

En el món laboral, ha treballat en l'empresa privada com a comercial, venedora en comerç i en un despaig d'advocats.

Política[editar | editar còdic]

En les eleccions municipals i autonòmiques de l'any 2015 obtingué representació per la coalició pancatalanista Coalició Compromís i dita coalició pactà en el PSPV-PSOE junt a Podem per a poder governar l'Ajuntament de Castelló, sent elegida alcaldesa de Castelló, Amparo Marco. A Verònicà se li concedí la regidoria de Cultura, Memòria Històrica, Feminismes i LGTBI de l'ajuntament.

Ademés, és quinta Tinent d'alcaldia i portaveu adjunta del Grup Municipal Compromís per Castelló.

Llibres de temàtica LGTBI[editar | editar còdic]

En l'any 2021, a instàncies de Verònica Ruiz, regidora de Feminisme i LGTBI i de Memòria Democràtica i Cultura, Patrimoni Cultural i Museus de Castelló de l'ajuntament de Castelló, decidí regalar als onze instituts públics i un centre de menors de Castelló un lot d'un total de 32 llibres de temàtica LGTBI. L'ajuntament comentava que eixos llibres versaven sobre l'orientació sexual i l'orgull LGTBI pero l'associació Abogados Cristianos ho denuncià als tribunals comentant que alguns d'eixos llibres «no només inclouen contingut sexualment explícit, sino que recorre al constant escarni de les religions». La juge del Jujat nº 1 de lo contenciós-administratiu de Castelló, ordenà, el 15 d'octubre de 2021, la retirada dels llibres i els llibres foren retirats dels instituts. El 25 d'octubre d'eixe mateix any, el juge titular del jujat alçà la suspensió ya que sostenia que el contingut d'eixes publicacions té "fonament llegal directe en la llei de la Generalitat de reconeiximent del dret a l'identitat i expressió de gènero".

Per mig d'una sentència de giner de l'any 2023 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) avalà el repartiment, per part de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, de llibres de temàtica LGTBI a varis instituts públics. El TSJCV dictà que eixa iniciativa "no vulnera dret fonamental algun". Rebujà íntegrament el recurs d'Advocats Cristians, que es va opondre al fallo del Jujat castellonenc, l'associació catòlica va alegar que el repartiment de 32 llibres de temàtica LGTBI vulnerava varis drets fonamentals; entre ells, el dels pares per a educar als seus fills segons les seues pròpies conviccions.

Creu del Ribalta[editar | editar còdic]

Derrocament de la Creu del Ribalta

La Creu del Parc Ribalta de Castelló fon llevada del Parc a principis de l'any 2023, en giner, per la coalició governant en l'Ajuntament de Castelló, formada per PSPV-PSOE, Compromís i Unides-Podem, lo que se conegué per Acort de Fadrell i a la següent llegislatura per Acort del Grau.

Declaracions de Verònica Ruiz sobre la Creu del Ribalta:

Mi intención no es la de trasladar la Cruz a ningún otro sitio. Se retirará, no se reubicará; el vestigio tratará de guardarse en un almacén municipal, por si un día se puede crear un 'museo del horror'.
(Castellón Información, 30.11.2018)

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]