Turquia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:20 18 maig 2013 per Sempreval (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Turquia''' (en turc: ''Türkiye''), oficialment la '''República de Turquia''' (en turc: ''Türkiye Cumhuriyeti'' és un estat [[Euràsia|eurasiàti...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

Turquia (en turc: Türkiye), oficialment la República de Turquia (en turc: Türkiye Cumhuriyeti és un estat eurasiàtic que ocupa la península d'Anatòlia al sur-oest d'Àsia, regió del sur-est d'Europa. Turquia té frontera en huit països: Bulgària al nort-oest, Grècia a l'est, Geòrgia al nort-est, Armènia, Azerbaiyan i Iran a l'est, i Iraq i Síria al sur-est. Les fronteres marítimes són el mar Mediterràneu al sur, el mar Egeu a l'oest i el mar Negre al nort. El mar de Marmara i els estrets turcs separen Anatòlia de Tràcia, que delimiten les fronteres entre Àsia i Europa; per lo tant Turquia és un estat transcontinental.

Per la seua localisació estratègica entre dos continents, la cultura de Turquia és una mescla única de les tradicions orientals i occidentals. Hi van existir diverses entitats polítiques des de l'Antiguetat. Les tribus turques van invadir el territori el segle XI. L'imperi Otomà va començar a expandir-se a partir del segle XIV. En l'actualitat, Turquia és una república constitucional, unitària, democràtica i secular, conformada després de la caiguda de l'imperi Otomà en la Primera Guerra Mundial. Des de llavors, Turquia s'ha integrat cada vegada més en Occident i és membre de diverses organisacions com ara el Consell d'Europa (1949), l'OTAN, (1952), l'OCDE (1961), l'OSCE (1973) i el G20 (1999). Turquia va començar les negociacions per convertir-se en membre ple de la Unió Europea el 2005, tot i que n'ha estat membre associat des de 1995. Turquia és classificada, segons algunes organisacions com a país desenrollat, i com a potència regional.