Edició de «Tomàs d'Aquino»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:St-thomas-aquinas.jpg|250px|miniaturadeimagen|Retrat de Tomàs d'Aquino, per [[Carlo Crivelli]]]]
+
'''Tomàs d'Aquino''' (Rocasecca, [[Laci]], [[1225]] - [[Fossanova]], [[7 de març]] de [[1274]]) fon u dels filòsofs-teòlecs més important de l'[[edat mija]]. Proporcionà bases importants per a la [[teologia]] [[Cristianisme|cristiana]], en incorporar gran part del [[llenguage]] i les idees [[Aristòtil|aristotèliques]].
'''Tomàs d'Aquino''' ([[Castell de Roccasecca]], [[Itàlia]], [[1225]] - [[Abadia de Fossanova]], [[Priverno]], [[Itàlia]], [[7 de març]] de [[1274]]) fon un presbíter, flare, teòlec i filòsof catòlic pertanyent a l'Orde dels Predicadors, és considerat el principal representant de l'ensenyança escolàstica i una de les majors figures de la teologia sistemàtica. Fon un dels filòsofs-teòlecs més important de l'[[edat mija]]. Proporcionà bases importants per a la [[teologia]] [[Cristianisme|cristiana]] en incorporar gran part del [[llenguage]] i les idees [[Aristòtil|aristotèliques]].
 
  
En matèria de metafísica, la seua obra representa una de les fonts més citades del [[sigle XIII]], ademés de ser punt de referència de les escoles del pensament tomiste i neotomiste. L'Iglésia catòlica el nomena Doctor Angèlic, Doctor Comú i Doctor de la Humanitat i considera la seua obra fonamental per als estudis de filosofia i teologia.
+
[[Categoria:Doctors de l'Iglésia]]
 
 
Fon el principal defensor clàssic de la teologia natural. Els seus comentaris sobre les obres d'Aristòtil el varen llançar a la popularitat, la recepció de la seua obra va favorir la compatibilitat entre el pensament aristotèlic i la fe catòlica. Aixina mateix, va rebre influències del platonisme d'Agustí d'Hipona, i del aristotelisme d'Averroes i de Maimónides, als qui prenia com a autoritats.
 
 
 
Les seues obres més conegudes són la ''Summa theologiae'', un compendi de la doctrina catòlica en la qual tracta 495 qüestions dividides en artículs (ací es troben les seues cinc vies), i la ''Summa contra gentiles'', compendi d'apologia filosòfica de la fe catòlica, que consta de 410 capítuls agrupats en quatre llibres, redactat a petició de Raimundo de Penyafort.
 
 
 
A Tomás se li deu el rescat i reinterpretació de la metafísica i una obra de teologia monumental, aixina com una teoria del Dret que seria molt consultada posteriorment. Canonisat en [[1323]], fon declarat Doctor de l'Iglésia en [[1567]] i sant patró de les universitats i centres d'estudi catòlics en [[1880]]. La seua festivitat se celebra el [[28 de giner]]. En paraules del filòsof anglés [[Anthony Kenny]], Sant Tomàs d'Aquino és considerat "un dels més grans filòsofs del món occidental".
 
 
 
== Biografia ==
 
 
 
=== Joventut ===
 
 
 
Tomàs d'Aquino va nàixer en l'any 1224 o 1225 en el castell de Roccasecca, prop d'Aquino, en el sí d'una numerosa i noble família de sanc germana.​ El seu pare, Landolfo, descendent a la seua volta dels comtes d'Aquino, estava emparentat en l'emperador Federico II. La seua mare, Teodora, era filla dels comtes de Taete i Chieti. Va ser el menor de nou germans. Ans que naixquera, es diu que un sant eremita, nomenat Bonus, va compartir a la seua mare la predicció de que el seu fill es faria dominic i alcançaria la seua santitat.
 
 
 
== Enllaços externs ==
 
 
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1s_de_Aquino Tomàs d'Aquino en Wikipedia]
 
 
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Religió]]
 
 
[[Categoria:Sants]]
 
[[Categoria:Sants]]
[[Categoria:Sants catòlics]]
 
[[Categoria:Doctors de l'Iglésia]]
 
 
[[Categoria:Sants de la província de Frosinone]]
 
[[Categoria:Sants de la província de Frosinone]]
 
[[Categoria:Sants de l'anglicanisme]]
 
[[Categoria:Sants de l'anglicanisme]]
 +
[[Categoria:Sants de l'Iglésia Catòlica]]
 
[[Categoria:Filòsofs]]
 
[[Categoria:Filòsofs]]
 
[[Categoria:Filòsofs italians]]
 
[[Categoria:Filòsofs italians]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!