Sénia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sénia
Riu Sénia

Llongitut: 49 km
Altura del naiximent: n/d
Cabal mig: n/d
Superfície conca: 197,7 km²
Conca hidrogràfica: Confederació Hidrogràfica del Xúquer
Països que travessa: Espanya
Desembocadura: Mar Mediterràneu
Ample desembocadura: n/d


El riu Sénia és un riu de l'est d'Espanya, situat en el nort-est de Valéncia; durant la major part del seu recorre marca la frontera entre esta autonomia i Catalunya. Té 49 km de llongitut i desemboca en el mar Mediterràneu.

Recorregut[editar | editar còdic]

El Sénia naix en els Ports de Beceite, dins del terme municipal de La Pobla de Benifassà, en la comarca del Maestrat.

Les aigües del riu Sénia s'acumulen posteriorment en pantà d'Ulldecona, situat també en el terme municipal de La Pobla de Benifassà, a 477 m d'altitut. En una superfície de 116 hectàrees i una capacitat d'11 hm3, és l'única obra de regulació del riu i està destinat al rec.

A partir del pantà, el riu discorre per zones de forts pendents, lo que li proporciona una elevada oxigenació, sent la vegetació molt abundant, lo que contribuïx a mantindre l'hàbitat de la vida piscícola. Posteriorment, i abans d'arribar a La Sénia, hi ha derivacions de cabal que abastixen als regadius d'esta zona, unes 2.360 hectàrees.

Poc abans de La Sénia (localitat pertanyent a la província de Tarragona), el riu alcança la frontera entre Catalunya i la Comunitat Valenciana; a partir d'ací i fins a la seua desembocadura, el Sénia servirà de llímit fronterer entre estes dos comunitats autònomes.

A partir d'este punt el llit pràcticament no rep aportacions naturals i la calitat de l'aigua empijora de forma notable.

Prop de la localitat d'Alcanar, el riu entra en la Plana de Vinaròs i la travessa fins a desembocar en el mar Mediterràneu.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

  • Confederació hidrogràfica del Xúquer Sistema Sénia-Maestrat [1]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons